Panika u Moskvi: Putinova vojska iznenada postavila moćno oružje na krovove zgrada, pogledajte video

2
Radiosarajevo.ba
Panika u Moskvi: Putinova vojska iznenada postavila moćno oružje na krovove zgrada, pogledajte video
Foto: Twitter/printscreen / PZO postavljen na vrh zgrade u Moskvi

Društvene mreže preplavile su fotografije iz Moskve na kojima se vidi kako su na nekoliko važnih objekata u glavnom gradu Rusije, postavljeni sustavi protuzračne odbrane koji tu nisu bili prije.

Dosta pouzdan analitičar Rob Lee, koji je inače saradnik u Euroazijskom programu Instituta za vanjsku politiku i doktorand na Odsjeku za ratne studije londonskog King‘s Collegea, na Twitteru je objavio fotografije sustava protuzračne obrane Pancir S1 na glavnoj upravnoj zgradi u Moskvi kao i na zgradi Nacionalnog centra za upravljanje obranom ruskog Ministarstva odbrane. 

Pancir S1 je raketni sustav PZO-a s raketama zemlja-zrak kombiniranog kratkog i srednjeg dometa.

Svaka čast: Umjesto svečanog prijema za Uskrs nadbiskup Vukšić darovao 500 obroka

Svaka čast: Umjesto svečanog prijema za Uskrs nadbiskup Vukšić darovao 500 obroka

Rusi preuzimaju kontrolu nad gradom u Ukrajini: Stigla je prva snimka iz drona, prizori su jezivi

Rusi preuzimaju kontrolu nad gradom u Ukrajini: Stigla je prva snimka iz drona, prizori su jezivi

Može se koristiti kao pojačanje jedinicama zračne odbrane u odbijanju većih zračnih napada.

Nedavno je objavljeno kako je modificiran za korištenje protiv i manjih bespilotnih letjelica koje su često neuhvatljive za konvencionalne radare i sisteme odbrane.

Kako primjećuje Newsweek postavljanje Pancira S1 dogodilo se u trenutku kad je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov upozorio da će doći do eskalacije rata ako zapadne zemlje isporuče Ukrajini oružje dugog dometa. 

"Potencijalno, to je izuzetno opasno i značit će dovođenje sukoba na potpuno novu razinu, što, naravno, neće biti dobro sa stajališta globalne i paneuropske sigurnosti", kazao je Dmitrij Peskov ruskim novinarima.

Pogledajte kako dižu grdosiju od 30 tona na vrh zgrade:

[twitter]https://twitter.com/200_zoka/status/1616087503491973120[/twitter]

Sve i da saveznici ne pošalju oružje koje može dobaciti preko ruskih granica, Ukrajinci su, čini se, sami proizveli rakete koje mogu ući duboko u ruski teritorij. Kyiv Independent, naime, prošloga je petka izvijestio da je ukrajinska odbrambena kompanija Ukroboronprom završila testiranje bespilotne letjelice dugog dometa koja, prema njihovim tvrdnjama, ima domet veći od hiljadu kilometara i nosivost od 75 kilograma. 

Ukrajinski tviteraši ismijavaju ruske tvrdnje kako je sve u redu dok na važne zgrade dovlače sustav PZO-a:

"Sjajne vijesti! Sustavi protuzračne obrane Pantsir-S1 uspješno su postavljeni na više zgrada u Moskvi u blizini Kremlja, uključujući i zgradu Ministarstva obrane. Sve ide po planu, zar ne?", glasi ironična objava jako praćenog profila Saint Javelin.

U novom velikom paketu oružja za Ukrajinu, koji će između ostaloga uključivati ​​dodatno topništvo, visoko modularna oklopna borbena vozila tipa Stryker administracija Joe Bidena namjerava poslati i GLSDB streljivo čiji je domet do 160 kilometara. New York Times jučer je objavio kako je Amerika sve otvorenija prema planu da Ukrajincima pošalje oružje kojim mogu gađati okupirani Krim gdje se nalaze zračne baze i sjedište ruske crnomorske flote, te je njegova strateška važnost za Rusiju ogromna, piše Slobodna Dalmacija.

GLSDB bomba se lansira s tla i ima dvostruko veći domet od standardnih projektila Himars koji su poslani Ukrajini. Umirovljeni američki general-pukovnik Ben Hodges koji je prije služio kao zapovjednik kopnene vojske Sjedinjenih Država u Europi ocijenio je da novo oružje koje će isporučiti SAD s pravom izaziva paniku u Moskvi.

"GLSDB će itekako smanjiti utočište za Ruse. Život će uskoro postati vrlo neugodan za rusku mornaricu, zrakoplovstvo i rukovatelje streljivom na Krimu te duž Kerčkoga mosta…", naveo je Hodges.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije