Moldavija: Demonstranti upali u državni parlament

Radiosarajevo.ba
Moldavija: Demonstranti upali u državni parlament

Nekoliko stotina demonstranata probilo je policijski kordon ispred parlamenta Moldavije i ušlo u zgradu, nakon što je parlament odobrio novog premijera i vladu, prenosi Anadolu Agency (AA)

Prije glasanja, nekoliko hiljada demonstranata se okupilo ispred parlamenta noseći zastave Moldavije i uzvikujući slogan: "Tražimo prijevremene izbore!"

Nakon što je glasanje završeno, došlo je do koškanja s policajcima prije nego što su okupljeni ušli u zgradu parlamenta.

Demonstranti su tražili od zastupnika da se ponište rezultati glasanja.

Ipak, policija je brzom reakcijom uspjela izgurati demonstrante iz parlamenta, ali su oni potom ponovo uspjeli ući unutra. Tokom naguravanja, neki policajci su dobili udarce od demonstranata.

Zastupnici su danas podržali imenovanje trećeg premijera te zemlje u manje od godinu dana, podržavši kandidata kojeg je imenovao predsjednik kao kompromis za rješavanje višemjesečne političke krize. Novi premijer Moldavije je Pavel Filip, član glavne proevropske koalicije i ministar za informacionu tehnologiju i telekomunikacije u prethodnoj Vladi.

Novi premijer je dobio podršku 57 zastupnika Parlamenta, dok je glasanje bojkotovala proruska opozicija.

Moldavija se nalazi u političkoj krizi nakon što je uoči parlamentarnih izbora 2014. godine iz tri banke nestalo ukupno milijardu i po dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije