Jedan od najvećih negatora COVID-19 među političarima pozitivan na testiranju

Radiosarajevo.ba
Jedan od najvećih negatora COVID-19 među političarima pozitivan na testiranju
Foto: EPA / Jair Bolsonaro

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro pozitivan je na koronavirus.

Testiranje je, njegovo četvrto, izvršeno u ponedjeljak i to nakon što je prvi čovjek Brazila prijavio simptome, uključujući visoku temperaturu.

Bolsonaro je ranije u više navrata umanjivao rizike koje nosi virus, nazivajući ga malo jačom gripom koja neće ozbiljno utjecati na zdravlje, piše BBC.

Također je pozvao regionalne dužnosnike da relaksiraju mjere zaštite od COVID-19, za koje kaže da samo štete ekonomiji, a u ponedjeljak je ukinuo obavezu nošenja zaštitne maske.

Još u aprilu je rekao da neće previše brinuti čak i ako se zarazi jer, prema njegovim riječima, neće osjetiti ništa više od običnih simptoma prehlade ili gripe.

Kada je iznio ovu opasku, broj umrlih od COVID-19 u Brazilu je bio još ispod 3.000, a broj infekcija oko 40.000. Međutim, od tada se brojke povećavaju. U ponedjeljak je broj smrtnih slučajeva bio preko 65.000, a broj infekcija preko 1,6 miliona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije