Na plaži Rio Copacana u Brazilu iskopano stotinu grobova

Radiosarajevo.ba
Na plaži Rio Copacana u Brazilu iskopano stotinu grobova
FOTO: EPA / Plaža Rio Copacabana i krstovi

Grupa građana koja je bijesna zbog, kako navode, neadekvatnog odgovora Brazila na koronavirus upriličila je perforams u okviru kojeg je iskopano stotinu grobova na plaži Rio Copacabana, što je svojevrsna počast za više od 40.000 ljudi koji su umrli od posljedica zaraze u ovoj južnoameričkoj državi.

Međutim, organizatori su rekli kako su se neke pristalice predsjednika Jaira Bolsonara rugale tom događaju, dok je jedan muškarac pokušao čak i srušiti nekoliko krstova.

Naime, predsjednikovo protivljenje zatvaranju granica i relativiziranje opasnosti virusa duboko je podijelilo naciju. Brazil je drugi na listi najugroženijih država na svijetu kada je riječ o zarazi virusom COVID-19 i treća je zemlja na globalnoj listi po broju smrtnih slučajeva.

U četvrtak je broj smrtnih slučajeva prešao brojku od 40.000, a broj oboljelih se popeo na više od 800.000, saopćilo je tamošnje Ministarstvo zdravstva.

Simbolične grobove s crnim krstovima napravili su ispred hotela Copacabana članovi grupe Rio de Paz

Iako broj smrtnih slučajeva u Brazilu i dalje raste, u pojedinim gradovima u zemlji ponovo su otvoreni trgovački centri u četvrtak, piše BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije