Najveći svjetski uvoznik čaja zamolio ljude da ga manje piju!

0
Radiosarajevo.ba
Najveći svjetski uvoznik čaja zamolio ljude da ga manje piju!
Foto: EPA / Pakistanci su pozvani da piju manje čaja

Pakistanci su pozvani da piju manje čaja kako bi održali ekonomiju na površini, dok se najveći svjetski uvoznik čaja bori sa rastućom inflacijom i brzom depresacijom rupije.

Federalni ministar za planiranje i razvoj zemlje Ahsan Iqbal rekao je u utorak novinarima da bi Pakistanci mogli smanjiti potrošnju čaja za "jednu ili dvije šoljice" dnevno jer uvoz dodatno opterećuje vladu, piše CNN.

"Čaj koji uvozimo uvozimo uzimanjem kredita", rekao je Iqbal, dodajući da bi se preduzeća također trebala zatvoriti ranije kako bi štedjeli struju. 

Ekskluzivno | Goran Bregović za Radio Sarajevo: 'Ako Keanu Reeves dolazi, doći će i Bijelo dugme'

Ekskluzivno | Goran Bregović za Radio Sarajevo: 'Ako Keanu Reeves dolazi, doći će i Bijelo dugme'

Južnoazijska država sa 220 miliona stanovnika najveći je svjetski uvoznik čaja, koji je 2020. kupio više od 640 miliona dolara, prema Opservatoriji ekonomske složenosti.

Pakistan se već mjesecima suočava s teškim ekonomskim izazovima, što dovodi do povećanja cijena hrane, plina i nafte.

U međuvremenu, njene devizne rezerve brzo opadaju. Sredstva koja drži centralna banka pala su sa 16,3 milijarde dolara na kraju februara na nešto više od 10 milijardi dolara u maju, prema Reutersu, što je pad od više od 6 milijardi dolara i dovoljno da pokrije troškove dva mjeseca njenog uvoza.

Mnogi u Pakistanu su na društvenim mrežama ismijali Iqbalovu molbu, rekavši da bi smanjenje potrošnje čaja malo olakšalo ekonomske probleme zemlje.

Pakistanska ekonomska kriza bila je u središtu političkog obračuna između premijera Shehbaza Sharifa i njegovog prethodnika Imrana Khana ranije ove godine, što je dovelo do Kanovog svrgavanja u aprilu. Sharif je optužio Khana za ekonomsko loše upravljanje i loše rukovođenje vanjskom politikom zemlje, primoravajući Khana s funkcije glasanjem o nepovjerenju.

Pomirivanje sa rastućom ekonomskom krizom predstavljalo je izazov za Sharifovu vladu. Pakistan je prošlog mjeseca zabranio uvoz nebitnih i luksuznih predmeta kako bi "kontrolirao spiralnu inflaciju, stabilizirao devizne rezerve, ojačao ekonomiju i smanjio oslanjanje zemlje na uvoz", rekao je ministar informacija Marriyum Aurangzeb na konferenciji za novinare 19. maja.

Sharif je tada rekao da će ta odluka "spasiti zemlju dragocjenu devize" i da Pakistan mora "prakticirati štednju".
Krajem maja, vlada je ukinula gornju granicu cijena goriva - uslov za nastavak dugotrajnog sporazuma o spašavanju s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Prošle sedmice, vlada je predstavila novi budžet od 47 milijardi dolara za period 2022-23. u pokušaju da ubijedi MMF da ponovo pokrene sporazum o pomoći od 6 milijardi dolara, koji su obje strane dogovorile 2019. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije