Javieru Solani zabranjen ulaz u Ameriku

Radiosarajevo.ba
Javieru Solani zabranjen ulaz u Ameriku
Facebook / Javier Solana

Bivšem generalnom sekretaru NATO-a Javijeru Solani odbijena je američka viza, zbog putovanja u Iran, zemlju koja je na crnoj listi SAD, piše Pais.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova Španije za vizu je aplicirao jer je trebalo da održi govor u Washingtonu, ali mu je ona odbijena elektronskim sistemom autorizacije "zbog posjete neprijateljskoj državi", piše španski list.

Solana je posljednji put posjetio Iran 2013. godine, kada je išao na sastanak s predsjednikom Hasanom Rohanijem.

Izvori u američkoj ambasadi u Madridu nisu željeli da za Pais komentiraju konkretan slučaj, ali su precizirali da američki elektronski sistem za autorizaciju putovanja (ESTA) automatski odbacuje zahtjeve ljudi koji su posjetili bilo koju od sedam zemalja pogođenih zabranom putovanja u SAD. Te zemlje su Irak, Sirija, Iran, Sudan, Libija, Somalija i Jemen.

Solana je u razgovoru za Pais negirao incident i potvrdio da je u procesu dobijanja vize.

Solana je bio generalni sekretar NATO-a od 1995. do 1999. godine, a nakon toga mandata postao je generalni sekretar Zapadno-europske unije, zatim generalni sekretar Savjeta Europske unije, a ubrzo potom, dobija i funkciju Visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije