Japan: Stigli rezultati testa Bosanca sa kruzera na koronavirus

Radiosarajevo.ba
Japan: Stigli rezultati testa Bosanca sa kruzera na koronavirus
Foto: Cruiseindustrynews.com / Diamond Princess

Broj zaraženih: 60.363
Broj umrlih: 1.370
Broj oporavljenih: 6.293

Državljanin BiH, član posade na kruzeru "Diamond Princess " koji je u karantinu već danima zbog virusa korona, nije zaražen smrtonosnim oboljenjem, pokazali su rezultati testa.

Ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan za Glas Srpske je rekao da je mladić testiran na virus korona te da je rezultat negativan.

Državljanin BiH u karantinu na kruzeru zbog koronavirusa

"I pored nezavidne situacije u kojoj se nalazi, on je u dobrom psihofizičkom stanju, vrlo je pribran i odgovoran kako prema sebi tako i prema drugima i striktno se pridržava propisanih mjera zaštite. Svakodnevno smo u kontaktu i trenutno mu ništa ne nedostaje", kazao je Berjan.

Prema njegovim riječima, posada kruzera je najviše izložena virusu jer nisu u režimu karantina kao putnici i redovno izvršavaju svoje redne obaveze.

"Naš državljanin srećom ne radi na poslovima koji su u direktnoj vezi sa servisiranjem potreba putnika i stoga je manje izložen kontaktima sa drugim ljudima, barem onim sa putnicima", kazao je Berjan i istakao da je do danas 713 osoba sa kruzera testirano na virus, a zaraza je potvrđena kod njih 218.

Dodao je da će od sutra početi postepena evakuacija testiranih putnika sa broda, naročito starijih, kao i onih koji su lošijeg zdravstvenog stanja ali koji nisu zaraženi virusom korona.

"Još uvijek nije izvjesno da će kraj karantina za putnike i članove posade biti 19. februara, obzirom na svakodnevne nove slučajeve zaraze virusom korona ali nadamo se, zahvaljujući ogromnom naporu japanske strane i velikoj požrtvovanosti medicinskih radnika na brodu, da će se širenje zaraze uskoro stabilizovati", navodi Berjan.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije