Japan: Skandal nakon što je ministar tri minute kasnio na sastanak

Radiosarajevo.ba
Japan: Skandal nakon što je ministar tri minute kasnio na sastanak
Foto: EPA-EFE / Yoshitaka Sakurada

Japanski ministar zadužen za održavanje Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju Yoshitaka Sakurada izvinio se javnosti nakon što je kasnio tri minute na sastanak u parlamentu u četvrtak – 21. februara, javlja BBC.

Opozicioni parlamentarni zastupnici smatraju da je Sakurada tim činom pokazao neodgovornost i da je time izignorisao sastanak na kojem se trebalo raspravljati o budžetu potrebnom za organizaciju igara.
Mnogi od njih su kritični prema Sakuradi poslije niza njegovih gafova.

Prošle sedmice, Sakurada je poručio kako osjeća svojevrsno razočarenje nakon što je plivačici Rikaku Ikeu dijagnosticirana leukemija.

„Ona je bila potencijalna osvjačica zlatne medalje (na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020), bila je sportistkinja od koje smo imali velika očekivanja“, rekao je ministar. Poslije je toga uslijedilo njegovo izvinjenje zbog ove izjave.

Prije tri godine je Sakurada bio na meti kritika zbog toga što je žene, koje su bile primorane pružati seksualne usluge japanskim vojnicima tokom rata, nazvao „profesionalnim prostitutkama“.

Prošle godine, Sakurada, koji je i na čelu Ministarstva za cyber sigurnost, je priznao kako nikada nije koristio računar dodajući da svojim saradnicima prepušta da izvrše njegove obaveze.

Zbog ovakvog ponašanja ministra Sakurade, japanska opozicija zahtijeva njegovu ostavku.

Iako u zemlji izlazećeg sunca nije rijetkost da ljudi kasne na sastanke, politički protivnici Sakurade su iskoristili ovaj njegov propust da bi ukazali na njegovo neprihvatljivo ponašanje.

Prema anketi koju su provele novine Asahi Shimbun, većina Japanaca, njih 65 posto, ipak smatra da Sakurada odgovorno radi svoj posao, dok njih 13 posto ne misli tako, piše BBC.

Sakurada je na ministarsku funkciju imenovan u oktobru prošle godine. Predvodi resore za cyber sigurnost i organizaciju Ljetnih olimpijskih igara 2020.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije