Postoje otoci na kojima još uvijek traje Drugi svjetski rat

Radiosarajevo.ba
Postoje otoci na kojima još uvijek traje Drugi svjetski rat
Foto: Screenshot / Zmijski otok

Nekoliko desetaka otoka u Pacifiku je još od Drugog svjetskog rata predmet spora između Japana i Rusije. Riječ je o Kurilskim otocima, vulkanskom otočju smještenom sjeverno od najsjevernijeg velikog japanskog otoka, koje su sovjetske snage zauzele nedugo nakon što su Amerikanci u kolovozu 1945. bacili atomske bombe na Japan.

Od tada je ovo strateški značajno otočje predmet spora između dvije zemlje, a zbog toga se kaže i da je riječ o otocima na kojima Drugi svjetski rat nikad nije završio. Spor oko ovih otoka, kako piše CNN, razlog je i zašto ove dvije zemlje nakon Drugog svjetskog rata nisu potpisale mirovni ugovor.

Upravo zbog ovog dugogodišnjeg spora, odlazak japanskog premijera Shinza Abea u Moskvu ove sedmice mogao bi biti važan. Tamo će se Abe naći s Putinom. No kako stvari stoje, dogovor će biti teško postići. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prošle je sedmice u Moskvi susreo s japanskim kolegom Tarom Konom te kazao kako "suverenitet nad otocima nije predmet razgovora".

"Ovo je ruski teritorij", kazao je Lavrov novinarima da bude potpuno jasno.

Zbog ovog pitanja u nedjelju je na ulice glavnog ruskog grada izašlo nekoliko stotina nacionalista koji žele da se Rusija još čvršće postavi, piše Index.hr

Igor Skurlatov, govornik na skupu, kazao je da bilo kakva sugestija da se otočje preda Japancima znači izdaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije