Strah u Japanu: Pojavile se rijetke ribe koje prema legendi najavljuju katastrofu

Radiosarajevo.ba
Strah u Japanu: Pojavile se rijetke ribe koje prema legendi najavljuju katastrofu
Foto: Instagram / Ribe cijevooke

Na društvenim mrežama eskalirao je strah od prirodne katastrofe u Japanu nakon što je u januaru  primijećeno više riba, koje žive u velikim dubinama, a koje, prema legendama, najavljuju zemljotrese i cunamije.

Ovog petka, dvije ribe tzv. cijevooke (oarfish) uhvaćene su u mrežu japanskih ribara u Toyami, te je broj uhvaćenih ove sezone porastao na čak sedam. Početkom prošle sedmice, jedna od njih, duga 3.2 metra, nauskala se na plažu u Toyama zalivu, dok se druga, duga četiri metra, zapetljala u mrežu u luci Imizu.

Ove rijetke ribe žive na dubini od 200 do 100 metara i karakterizira ih srebrnkasto tijelo i crvena peraja. 

 
 
 
View this post on Instagram

#うおすいレア生物 #またまた#リュウグウノツカイ 昨日、魚津市経田の海岸でリュウグウノツカイが打ち上げられているのが発見されました全長は323cm。 富山湾では今年度5例目です。 あいにく今回発見されたものは 鳥につつかれ損傷が激しかったので、解剖などを行い研究用にしました。 前回獲れたリュウグウノツカイは 2/2(土)と2/3(日)の2日間限定で展示しますよ⤴⤴ 全長394.8cm。 今回はタッチOK 深海魚ファンは見逃せませんよね〜 #幻の魚 #oarfish #deepsea #nature #beautiful #魚 #珍魚 #さかな #魚津水族館公式 #魚津水族館 #水族館 #富山 #uozuaquarium #aquarium #uozuaquariumofficial #限定 #レア #魚津 #経田 #背ビレ腹ビレ美しい #花魁

A post shared by 魚津水族館 公式 (@uozuaquarium_official) on

U Japanu ih zovu "Ryugu no tsukai" pto znači "Glasnik palače boga mora", a legenda kaže da, kad se počnu nasukavati na plažu, najavljuju zemljotrese. Ipak, naučnici ne vjeruju (toliko) ovim tvrdnjama.

"Nema naučnog dokata da se cijevooke pojavljuju prije velikih zemljotresa. No, vrijedi naglasiti da ne možemo odbaciti ove tvrdnje sa stopostotnom sigurnošću"; kazao je za CNN Kazusa Saiba, zaposlenik Uozu akvarijuma.

On je mišljenja da bi i globalno zatopljavanje (ili neki drugi razlog koji još ne zna) moglo biti odgovorno za to što ove ribe sve više dolaze na površinu.

Mit da cijevooke najavljuju katastrofu porastao je nakon jezivog zemljotresa u Fukushimi 2011, te cunamija, kada je poginulo više od 20 hiljada ljudi. Te godine, prije zemljotresa, na plaže se nasukalo najmanje 12 ovih riba. 

Saiba je, još jednom ponovivši kako ne vjeruje u tu legendu, kazao kako bi naučno objašnjenje moglo biti da suptilne promjene u promjeni Zemljine kore prije zemljotresa mijenjaju struju zbog čega ribe dolaze na površinu mora. 

 
 
 
View this post on Instagram

#フィールド 昨日、新湊の定置網でリュウグウノツカイが捕獲されました‼️ サイズは394.8cmで、魚津水族館の記録では4番目の大きさです 綺麗な個体なので、 2/2(土)と2/3(日)の2日間限定で展示予定です! 展示中はリュウグウノツカイに触ることができるので、どんな触り心地か確かめてみよ #うおすいレア生物 #リュウグウノツカイ #触ると指が銀色になる#タッチ #幻の魚 #oarfish #deepsea #nature #beautiful #魚 #珍魚 #さかな #魚津水族館公式 #魚津水族館 #水族館 #富山 #uozuaquarium #aquarium #uozuaquariumofficial #限定 #レア #新湊#新湊漁協

A post shared by 魚津水族館 公式 (@uozuaquarium_official) on

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije