COVID-19 / Japan izdvaja još 302 milijarde dolara za podršku privredi

27. 05. 2020. u 09:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 3

Japanska vlada planira uključiti dodatnih 302 milijarde dolara direktne potrošnje u budžetske rashode, u okviru drugog paketa mjera za ubalažavanje ekonomskog udara pandemije COVID-19, a odluka se očekuje danas.

Potrošnja u iznosu od 32,5 biliona jena (302 milijarde dolara) bit će dio programa stimulusa vrijednog 110 biliona jena, piše list ne navodeći izvore, a prenosi Rojters.

Ovaj iznos premašuje vrijednost prethodnog povećanja budžetskih rashoda za podršku privredi od 25,6 biliona jena, čime će ukupna vanredna sredstva koja je država do sada obećala premašiti 58 biliona jena, s ciljem da se smanje neagtivni efekti zdravstvene krize na ekonomsku aktivnost.

Povećanje budžetske potrošnje podrazumijeva i izdavanje dodatnih državnih obveznica.

Japan je u aprilu donio rekordni paket mjera od 117 biliona jena koji je bio fokusiran na isplatu gotovine domaćinstvima i saniranje direktne štete od pandemije.

Japanski premijer Shinzo Abe je rekao na konferenciji za novinare da će ukupan obim podsticaja iz dva ekonomska paketa premašiti 200 biliona jena, što je oko 40 posto bruto domaćeg proizvoda Japana.

NEMA KOMENTARA