Japan: Čak 80 bolnica odbilo muškarca s visokom temperaturom

Radiosarajevo.ba
Japan: Čak 80 bolnica odbilo muškarca s visokom temperaturom
Foto: EPA-EFE / Japan

Bolnice u Japanu sve više odvraćaju bolesnike jer se zemlja bori s porastom broja zaraženih novim sojem koronavirusa, što njihov zdravstveni sistem dovodi do kolapsa, piše ABCNews.

Tako je nedavno čak 80 bolnica odbilo vozilo hitne pomoći koje je prevozilo muškarca koji je otežano disao i imao visoku temperaturu te je potraga za slobodnim mjestom trajala satima.

Jedan drugi muškarac s visokom temperaturom primljen je u bolnicu tek nakon što je osoblje Hitne pomoći bezuspješno kontaktiralo 40 klinika, piše AP.

Japansko Udruženje za akutnu medicinu i Japansko društvo za hitnu medicinu saopćili su da mnoge bolničke hitne službe odbijaju primiti ljude, uključujući i one koji su doživjeli moždani ili srčani udar.

Na početku se činilo da Japan uspješno kontroliše epidemiju, ali je daljnji rast zaraženih ukazao na osnovne slabosti medicinske skrbi u Japanu.

Osim što javnost ne slijedi strogo mjere socijalne distance, stručnjaci za ovu situaciju krive i nesposobnost vlade te nedostatak zaštitne opreme.

U Japanu nedostaje zaštitnih odijela i zaštitnih maski, što povećava rizik zaraze kod medicinskih radnika, ali i liječenje pacijenata s COVID-19.

Tokom marta je više od pet japanskih bolnica odbilo 931 slučaj hitne pomoći ili je vozilo hitne pomoći kružilo 20 minuta ili duže kako bi našlo mjesta za pacijenta.

Medicinski djelatnici radnici, prenose mediji, koriste iste N95 maske više puta ili izrađuju vlastitu zaštitnu opremu.

Vlasti su upozorile da bi, u najgorem scenariju, u Japanu moglo umrijeti više od 400.000 ljudi zbog nedostatka respiratora i druge opreme za intenzivnu njegu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije