Jak zemljotres pogodio Grčku: Ima povrijeđenih, izdato upozorenje na cunami

Radiosarajevo.ba
Jak zemljotres pogodio Grčku: Ima povrijeđenih, izdato upozorenje na cunami
Twitter/Screenshot / Jak zemljotres pogodio Grčku

Grčki Zavod za geodinamiku saopćio je da je potres jačine 6,4 stepena, koji je registriran u 1:54 sati po lokalnom vremenu, pogodio oblast oko 50 kilometara južno od Zakintosa, nakon čega je uslijedio niz umjerenih naknadnih potresa.

I Američki geološki zavod (USGS) i Evropsko-mediteranski seizmološki centar (EMSC) procijenili su jačinu zemljotresa na 6,8 stepeni.

Potres se osjetio i u Grčkoj, pa čak i u Italiji, Malti, Albaniji i Libiji.

Epicentar je registriran u Jonskom moru, oko 130 kilometara jugozapadno od Patrasa na Peoloponezu, svega 14 kilometara ispod morskog dna, navodi USGS.

Glasnogovornik grčke službe civilne zaštite rekao je britanskoj agenciji da su tri osobe prebačene u bolnicu, od kojih su dvije lakše povrijeđene.

Lokalnski mediji navode da je oštećen manastir iz 15. vijeka u oblasti Strofades na Zakintosu, a lakša oštećenja pretrpjela je i luka Zakintos, u blizini epicentra.

"Nismo bili u kontaktu s lokalnim vlastima pa ne znamo gdje su tačno oštećenja", rekao je glasnogovornik Spiros Georgiju, dodavši da su napori fokusirani na sela sa starim građevinama.

Italijanski mediji navode da se zemljotres osjetio i u južnoj Italiji, stotinama kilometara od epicentra.

Neimenovani zvaničnik je potvrdio da je izdato upozorenje na cunami, prenosi B92

Europska agencija za zemljotrese EMSC na Twitteru je objavila da je zabilježen blagi porast nivoa mora od oko 20 centimetara, ali napominje da bi na lokalnom nivou porast mogao biti i veći, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije