6.8 po Richteru / Tri snažna zemljotresa pogodila područje Vancouvera u Kanadi

22. 10. 2018. u 11:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Tri snažna zemljotresa, 6.8, 6.6 i 6.5 stepeni po Richteru pogodila su područje u blizini grada Vancouver na zapadu Kanade.

Kako je javio britanski Express, prvi zemljotres desio se u 7.39 sati po Centralnoeuropskom vremenu, da bi drugi zemljotres bio 8.16 sati. Treći zemljotes se desio oko 9.15 sati.

Kanadska provincija Britanska Kolumbija nalazi se uz poznati Pacifički vatreni lanac, područje gdje se dvije tektonske ploče dodiruju.

Prvi zemljotres zabilježen je na dubini od 33 kilometra, 190 km zapadno od Vancouvera, drugi 218 kilometara i treći je bio 223 km zapadno od Vancouvera.

Još jedan zemljotres snage 4.9 po Rihteru uslijedio je nakon toga. Nema izvještaja o žrtvama ili o materijalnoj šteti. Upozorenje o cunamiju još nije izdato.

kanada-vancouver-zemljotres.jpg - undefined

Foto: Twitter

Seizmologinja Johanna Wagstaffe rekla je da su se desila tri zemljotresa, u razmaku od sat i oni zapravo predstavljaju ono što i jeste komplikovano seizmološko okruženje Britanske Kolumbije.

“Da su ova tri zemljotresa bila bliže naseljenom području desila bi se katastrofa”, dodala je Wagstaffe.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA