Izvozili zabranjenu tehnologiju u Rusiju: Uhapšena dvojica muškaraca iz Kanzasa

0
Fena
Izvozili zabranjenu tehnologiju u Rusiju: Uhapšena dvojica muškaraca iz Kanzasa
Foto: Twitter / Avioni /Rusija

Dvojica biznismena iz Kanzasa zadržana su pod saveznim optužbama u vezi s razrađenom zavjerom za izvoz zabranjene tehnologije u vezi sa avijacijom u Rusiju, saopćilo je Ministarstvo pravde.

Cyril Gregory Buyanovsky, 59, iz Lawrencea, i Douglas Robertson, 55, iz Olathea, bili su vlasnici i vodili KanRus Trading Co., koja je ruskim kompanijama isporučivala zapadnu elektroniku instaliranu u avione i pružala usluge popravke opreme koja se koristi u avionima ruske proizvodnje, prema optužnici.

Sjedinjene Države su pooštrile kontrolu izvoza tehnologije u vezi sa avijacijom u Rusiju nakon invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine, što je dovelo do hapšenja, prenosi UPI.

Jeste li znali da hranu možete ocijediti uz pomoć čačkalice! Pogledajte kako

Jeste li znali da hranu možete ocijediti uz pomoć čačkalice! Pogledajte kako

"Od 2020. godine optuženi su pokušali da izbjegnu američke zakone o izvozu prikrivajući i pogrešno navodeći stvarne krajnje korisnike, vrijednost i krajnje destinacije njihovog izvoza i pretovarujući artikle preko trećih zemalja", navodi se u optužnici.

"Između novembra 2020. i februara 2021. godine, optuženi su primili opremu za avione, uključujući kompjuterski procesor sa naljepnicom koja identifikuje rusku Federalnu službu sigurnosti od ruske kompanije za popravku u Sjedinjenim Državama.

Optuženi su sakrili pravog krajnjeg korisnika i krajnju destinaciju pružanjem lažnih faktura otpremnoj kompaniji koja identifikuje krajnju destinaciju kao Njemačku", navodi optužnica.

U februaru 2022. vlasti su presrele pošiljku avionske opreme za koju Ministarstvo pravde tvrdi da su optuženi pokušavali da izvezu u Rusiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije