Izraelski vojnici ubili jednog i ranili dvojicu Palestinaca tokom racije u Nablusu

3
Fena
Izraelski vojnici ubili jednog i ranili dvojicu Palestinaca tokom racije u Nablusu
Foto: Twitter / Palestina (Ilustracija)

Izraelski vojnici u četvrtak ujutro su ubili jednog Palestinca i ranili još dvojicu u gradu Nablusu na okupiranoj Zapadnoj obali, saopćili su palestinski i izraelski izvori.

Palestinsko ministarstvo zdravstva u saopćenju je identificiralo je žrtvu kao 20-godišnjeg Khalila Yehya Anisa, koji je preminuo od prostrijelnih rana u glavi, a jedan od druge dvojice Palestinaca na koje je otvorena vatra zadobio je teške rane.

Izraelska vojska u saopćenju je potvrdila da su njene snage izvršile raciju u naselju Rafidiya kako bi srušile kuću Usame Tawila, koji je uhapšen 13. februara i optužen za ubistvo vojnika u blizini izraelskog naselja 11. oktobra prošle godine.

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

"Tokom operacije čuli su se pucnji u tom području, a osumnjičeni su otvorili vatru na (izraelske) snage, uzrokujući štetu na vozilima", saopćila je izraelska vojska, dodajući da su vojnici odgovorili sredstvima za kontrolu nereda i otvaranjem vatre na nekoliko osumnjičenih.

Izrael tvrdi da njegova sporna praksa rušenja palestinskih domova služi kao kaznena mjera i djelotvorno odvraćanje od napada Palestinaca, dok kritičari tvrde da to predstavlja nezakonitu kolektivnu kaznu koja rodbinu napadača ostavlja bez krova nad glavom.

Početkom 2005. Izrael je prestao da koristi tu praksu nakon što je komitet ministarstva odbrane zaključio da je neefikasna, prenosi Xinhua.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije