U Sarajevu održan skup podrške i solidarnosti sa palestinskim narodom

4
AA
U Sarajevu održan skup podrške i solidarnosti sa palestinskim narodom
FOTO: AA / Obilježavanje Nakbe u Sarajevu

Ispred katedrale Srca Isusova u Sarajevu u nedjelju je obilježena 75. godišnjica palestinske Nakbe, odnosno Dan velike katastrofe, koji simbolizuje stradanja i progone palestinskog naroda od osnivanja izraelske države na palestinskoj zemlji.

Skup podrške i solidarnosti sa palestinskim narodom održan je u organizaciji Udruženja palestinske zajednice u Bosni i Hercegovini i Udruženja bosansko-palestinskog prijateljstva u koordinaciji sa ambasadom Države Palestine u BiH.

Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini pozvala međunarodnu zajednicu da preuzme svoje obaveze i počne rješavati "katastrofu koju je sama proizvela i da vrati mir u Zemlji mira."

Reporteri bez granica kratkom porukom podsjetili Elmedina Konakovića na njegovu dužnost

Reporteri bez granica kratkom porukom podsjetili Elmedina Konakovića na njegovu dužnost

"Danas šaljemo poruku iz evropskog Jerusalema međunarodnoj zajednici, Evropskoj uniji da moraju prestati s beskonačnom podrškom Izraelu. Izrael, koji je stvoren Rezolucijom UN-a 181, je okupator koji ne poštuje nijednu rezoluciju", rekao je predsjednik Udruženja Palestinska zajednica u Bosni i Hercegovini Majed Maarouf

Podsjetio je da je 531 palestinsko selo u potpunosti uništeno nakon što su Palestinci protjerani od izraelskih vlasti 1948. godine.

"Palestinski narod je ostao i ostatće na svojim ognjištima u Palestini. Pobijedićemo ako Bog da. Mi smo tu, za mir, ali za pravedan i trajan mir na Bliskom istoku. Mi tražimo da se poštuje Rezolucija 181 po kojoj je osnovan Izrael, po kojoj palestinski narod dobija 44 posto od povijesne palestinske površine, a ne 28 posto", rekao je Maarouf.

Ističu da je Izrael je jedina država na svijetu koja je osnovana rezolucijom UN, a uprkos tome, kontinuirano ih krši i nepoštuje.

Avdo Hebib, predsjednik Udruženja Bosanskohercegovačko-palestinsko prijateljstvo, izjavio je da je današnji događaj jedan od niza aktivnosti kojima nastoje pružiti podršku palestinskom narodu za njihovu slobodu i borbu za oslobađanje Palestine.

"Veliki problem je što veliki broj medija nepotpuno ili pogrešno informiše o aktuelnom stanju u Palestini i onome što se dešava tamo, o ubistvima u Al-Aksi za ramazan, progonima, o stotinama djece bez ikakvog suđenja u zatvorima, o majkama koje rađaju djecu u zatvorima... Mi nemamo dovoljno tih informacija, svijet velikim dijelom šuti, neinformisan", rekao je Hebib i dodao:

"Niko bolje od nas Bosanaca i Hercegovaca ne zna kakve su muke i nevolje s kojim se palestinski narod bori jer smo mi preživjeli sve to skupa."

Roba Al Jamal iz Ambasade Države Palestine u BiH poručila je da Palestinci nemaju drugog izbora nego da nastave svoj cilj i opstanak, te da pozivaju na svoja prava.

"Palestinski cilj je opravdan. Ono što moramo učiniti je da nastavimo, generacija za generacijom. Nikada nećemo odustati i ako Bog da vratit ćemo se svojim domovima", rekla je Al Jamal.

Današnjem skupu u Sarajevu prisustvovali su predstavnici Ambasade Libije u BiH, Ambasade Pakistana, Ambasade Irana i Ambasade Turske u Bosni i Hercegovini.

Palestinci obilježavaju 75. godišnjicu Nakbe, odnosno Dan velike katastrofe, koji simbolizira stradanja i progone palestinskog naroda od osnivanja izraelske države na palestinskoj zemlji. Milioni Palestinaca i danas imaju status izbjeglice i sanjaju o danu kada će se vratiti u domovinu.

Palestinsko-izraelski sukob datira iz 1917. godine kada je britanska vlada, u danas poznatoj Balfourskoj deklaraciji, pozvala na uspostavu nacionalnog doma za židovski narod u Palestini.

Prema Palestinskom zavodu za statistiku (PCBS), Nakba je rezultirala raseljavanjem blizu 800.000 Palestinaca od 1,4 miliona Palestinaca koji su živjeli u historijskoj Palestini 1948. godine u 1.300 sela i gradova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije