Izraelski i egipatski čelnici najavili 'skori sastanak'

0
Fena
Izraelski i egipatski čelnici najavili 'skori sastanak'
Foto: EPA / Izrael

Izraelski premijer Yair Lapid i egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi usuglasili su se u telefonskom razgovoru u nedjelju da se “uskoro sastanu”, navodi Lapidov ured u saopćenju.

Dvojica čelnika fokusirali su se na predstojeću posjetu američkog predsjednika Joe Bidena Bliskom istoku i naglasili su “potrebu za zatišjem” u palestinskom pitanju, navodi se u saopćenju.

Komentirajući mirovni sporazum između Egipta i Izraela potpisan u 1979., oni su ga opisali kao “temelj za strateške odnose dvije zemlje i "središnji stup regionalne stabilnosti”.

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Također su izrazili “predanost nastavku rada na razvijanju međusobnih odnosa, posebno u ekonomskoj sferi".

Planirano je da Biden posjeti Izrael, Zapadnu obalu i Saudijsku Arabiju između 13. i 16. jula. Američki predsjednik naveo je u saopćenju objavljenom krajem juna da njegova trurneja djelimično ima za cilj “produbiti integraciju Izraela u regiju”.

Izrael se nada da bi posjeta mogla dovesti do izvjesnih poboljšanja u vezama sa Saudijskom Arabijom jer dvije zemlje nemaju diplomatske odnose, prenosi Xinhua.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije