Izrael: Vojnici suspendovani zbog solidarnosti s Palestincima

2
AA
Izrael: Vojnici suspendovani zbog solidarnosti s Palestincima
FOTO: AA / Izraelske snage u sukobu sa Palestincima

U Izraelu su suspendirani vojnici koji su na društvenim mrežama davali poruku solidarnosti s Palestincima i "vrijeđali vojsku" u vezi s nedavnim napadom izraelske vojske na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelska vojska objavila je saopćenje o vojnicima, čiji su snimci objavljeni nakon racije u gradu Jeninu na okupiranoj Zapadnoj obali, a u kojima navodno "vrijeđaju Izrael" i daju poruku podrške Palestincima.

"Grupa vojnika izraelske vojske suspendirana je zbog neprimjerenih i neprihvatljivih izjava koje su objavili na društvenim mrežama, a protiv njih je pokrenuta istraga. Rezultati očevida bit će dostavljeni Glavnom vojnom tužilaštvu", piše u saopćenju.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Nekoliko vojnika za koje se navodi da su pripadnici Druza i Beduina u Izraelu, u razgovoru između sebe u amaterskim videima objavljenim na internetu, koji su u kratkom vremenu postali viralni, šaljivo su koristili izraze podrške Palestincima u Jeninu koji su pružili otpor izraelskoj vojsci.

U videu o kojem je riječ, vojnici na arapskom jeziku kažu: "Neka Allah zaštiti Jenin i Palestinu. Do vraga s Izraelom.", a uputili su i "uvrijedljive riječi protiv Izraela i njegove vojske".

Sedam Palestinaca, među kojima dvoje djece, je ubijeno, a više od 60 Palestinaca je povrijeđeno u napadima koje je izraelska vojska u ponedjeljak izvela helikopterom tipa Apache na grad Jenin, koji se nalazi na sjeveru okupirane Zapadne obale. U sukobima je povrijeđeno i sedam izraelskih vojnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije