Izrael tvrdi da je zarobio visoke vođe palestinskih grupa u bolnici Al-Shifa

2
Fena
Izrael tvrdi da je zarobio visoke vođe palestinskih grupa u bolnici Al-Shifa
Foto: Screenshot / IDF iznio dokaze da su u bolnici Al Shifa držani taoci

Izraelske snage pritvorile su stotine boraca Hamasa i Islamskog džihada, uključujući brojne sigurnosne zvaničnike i vojne zapovjednike tokom  napada na glavnu bolnicu u Gazi, saopćio je glavni vojni poportparol.

Izraelski vojnici ušli su u bolnicu Al Shifa u gradu Gazi u u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak i pretresaju veliki kompleks, za koji vojska tvrdi da je povezan s mrežom tunela koja se koristi kao baza za palestinske borce.

Navodi se da su vojnici ubili stotine boraca i pritvorili više od 500 osumnjičenih, među kojima 358 pripadnika islamističkih militantnih grupa Hamas i Islamski džihad, što je najveći broj od početka rata.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Kontraadmiral Daniel Hagari, glavni izraelski vojni portparol, rekao je da su jedinice specijalnih snaga koristile taktiku obmane kako bi iznenadile borce i da su nanijele velike gubitke miltantnim grupama

Među zatočenicima su tri visoka vojna komandanta Islamskog džihada i dva Hamasova zvaničnika, koja se smatraju odgovorna za operacije na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i drugi zvaničnici unutrašnje sigurnosti Hamasa.

Ramazan u Gazi: Prva teravija klanjana na ruševinama džamije

Ramazan u Gazi: Prva teravija klanjana na ruševinama džamije

"Oni koji se nisu predali našim snagama eliminirani su" izjavio je Hagari na brifingu u četvrtak navečer.

Nije bilo komentara iz Hamasa ili Islamskog džihada.

Al Shifa, najveća bolnica u Pojasu Gaze prije rata, sada je jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova koje su čak djelomično operativne na sjeveru teritorije, a u njoj su smješteni i raseljeni civili.

"Palestina nisi sama, uvijek Bosna je sa vama": Počeo protest podrške u Sarajevu

"Palestina nisi sama, uvijek Bosna je sa vama": Počeo protest podrške u Sarajevu

Izrael se suočava s teškim kritikama od prošlog novembra kada su vojnici prvi put izvršili upad u bolnicu. Vojnici su tamo otkrili tunele, za koje su naveli da ih je Hamas koristio kao komandne i kontrolne centre. Hamas i medicinsko osoblje negiraju da se bolnica koristi u vojne svrhe ili za sklonište boraca.

Posljednjih dana, portparoli Hamasa saopćili su da ubijeni, u prethodnim izraelskim izjavama, nisu borci nego pacijenti i raseljena lica, i optužili su Izrael za ratne zločine.

Reuters nije mogao pristupiti bolnici i potvrditi nijedan od navoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije