"Palestina nisi sama, uvijek Bosna je sa vama": Počeo protest podrške u Sarajevu

10
Radiosarajevo.ba
"Palestina nisi sama, uvijek Bosna je sa vama": Počeo protest podrške u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Protest u Sarajevu

U Sarajevu je se danas, 9. marta počeo skup i mirna šetnja u znak podrške palestinskom narodu. 

Skup organizuje udruženje IOD (International organization for development), a šetnja kreće od Sebilja u 12:30 sati do ARIA Centra.

Kako su naveli organizatori, cilj ovog događaja je podizanje svijesti o teškim humanitarnim uslovima sa kojima se suočavaju ljudi u Palestini, upućivanje apela za hitni prekid vatre i odavanje počasti civilima koji su izgubili živote.

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

"Palestina nisi sama, uvijek Bosna je sa vama", piše na jednom transparentu. "Nije rat, Izrael vrši genocid", "Zaustavite genocid odmah", piše na transparentima.

Također, danas će se održati i humanitarni bazar ispred ARIA centra na kojem će se prikupljati sredstva za pomoć narodu Palestine. 

Humanitarna situacija u Gazi je očajna, a glad raste među populacijom još otkad su izbile borbe između Izraela i palestinskog pokreta Hamas nakon masakra 7. oktobra.

Izrael je odgovorio brutalnim bombardiranjem opkoljene palestinske obalne enklave te je pokrenuo kopnenu operaciju. Dosad je u Gazi ubijeno više od 30.000 Palestinaca, prema riječima vlasti enklave.

Protest u Sarajevu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Protest u Sarajevu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije