Biden upozorio: 'Pristanite na primirje u Gazi do Ramazana'

5
Fena
Biden upozorio: 'Pristanite na primirje u Gazi do Ramazana'
Foto: EPA - EFE / Joe Biden

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je Hamas da prihvati sporazum o prekidu vatre u Gazi do muslimanskog svjetog mjeseca Ramazana, dok je palestinska militantna grupa upozorila da pregovori o primirju i oslobađanju talaca ne mogu trajati "neograničeno".

​Dok glad prijeti u Gazi, američki i jordanski avioni su ponovo ispustili pomoć u hrani na opkoljenu teritoriju sa 2,4 miliona ljudi u zajedničkoj operaciji s Egiptom i Francuskom.

Potpredsjednica SAD Kamala Harris izrazila je "duboku zabrinutost zbog humanitarnih uslova u Gazi", dok je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvijestila da djeca umiru od gladi u dvije bolnice na sjeveru Gaze.

Nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku: Evo kada će izaći pred Sud BiH

Nastavlja se suđenje Miloradu Dodiku: Evo kada će izaći pred Sud BiH

Izaslanici Hamasa i Sjedinjenih Država sastajali su se u Kairu s katarskim i egipatskim posrednicima radi pregovora o šestosedmičnom primirju, razmjeni desetina preostalih talaca za stotine palestinskih zatvorenika i protoku pomoći u Gazu.

Egipatski Al-Qahera News, koji je blizak obavještajnim službama zemlje, javio je da će se razgovori nastaviti četvrti dan zaredom u srijedu.

Biden je upozorio Hamas da pristane na primirje u Gazi do Ramazana, koji počinje početkom sljedeće sedmice, nakon što ga je njegov šef diplomatije Antony Blinken pozvao da prihvati "trenutni prekid vatre".

"Trenutno je u rukama Hamasa", rekao je američki predsjednik novinarima iz Marylandu.

"Mora postojati prekid vatre zbog Ramazana, ako dođemo u okolnosti da se ovo nastavi do Ramazana, Izrael i Jerusalim bi mogli biti vrlo, vrlo opasni", kazao je on.

Nije precizirao, ali su Sjedinjene Države pozvale Izrael prošle sedmice da dopusti muslimanima da klanjaju u džamiji Al-Aqsa u Jerusalemu tokom Ramazana.

Izraelska vlada je saopćila da će muslimanskim vjernicima omogućiti pristup Al-Aqsi tokom Ramazana "u sličnom broju kao i prethodnih godina".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije