Izrael tokom noći izveo brutalan napad na Rafah, ubijeno više od 10 članova iste porodice

2
Radiosarajevo.ba
Izrael tokom noći izveo brutalan napad na Rafah, ubijeno više od 10 članova iste porodice
Foto: EPA - EFE / Rafah suočen s novim napadima

Izrael je pojačao svoje bombardovanje Rafaha na jugu Gaze i desetak članova jedne porodice ubijeno je u zračnom napadu, rekli su stanovnici, dok je ministarstvo zdravstva objavilo da je u uništenoj palestinskoj enklavi dosad poginulo 29.313 osoba.

Izraelske bombe pogodile su kvart al-Jenina, izbjeglički kamp Shaboura i područja Mashroua u Rafi. U jednom od napada uništena je džamija al-Farouq u logoru Shaboura, prilikom čega su još tri osobe ubijene.

U Jerusalemu, član izraelske ratne vlade Benny Gantz citirao je "obećavajuće rane znakove napretka" o novom sporazumu o oslobađanju talaca koje drže militanti Hamasa u Gazi usred pregovora koje vode Sjedinjene Države, Egipat i Katar kako bi se osigurala stanka u ratu.

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Izraelska vojska (IDF) rekla je da je pojačala operacije u Han Junisu, gradu sjeverno od Rafaha. U svom dnevnom sažetku događaja u Gazi nije spomenula napade na sam Rafah i nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Procjenjuje se da je oko 1.5 miliona ljudi nagurano u Rafahu, na najjužnijem rubu enklave blizu granice s Egiptom, a većina njih je izbjegla iz svojih domova sjevernije kako bi pobjegla od izraelskog vojnog napada.

Dotok pomoći koja ulazi u Gazu iz Egipta gotovo je presušio u posljednje dvije sedmice, a sigurnosni kolaps otežao je distribuciju hrane koja ipak prođe, prema podacima UN-a i dužnosnicima.

Izrael je rekao da se priprema za kopneni napad na Rafah, unatoč rastućem međunarodnom protivljenju, uključujući i nepokolebljive saveznike Sjedinjene Države, zbog straha za živote civila.

Stanovnici Rafaha koji su kontaktirani sms-om izvijestili su o nekoliko izraelskih zračnih napada i velikih eksplozija u gradu, kao i o otvaranju vatre s mornaričkih brodova na područja uz obalu.

Reutersovi videonovinari snimili su posljedice udara na kuću porodice Al-Noor u Rafahu, koja je pretvorena u ruševine, pokazujući više od deset tijela umotanih u bijele ili crne pokrove i ožalošćenu rodbinu u bolnici.

[twitter]https://twitter.com/CensoredNws/status/1760457064189399383[/twitter]

Abdulrahman Juma rekao je da su njegova supruga Noor, koja je bila iz porodice Al-Noor, kao i njegova jednogodišnja kćer Kinza, oboje ubijeni u napadu, zajedno s Noorinim roditeljima, bratom i drugom rodbinom.

Izrael kaže da militanti Hamasa koriste civilne zgrade kao paravan, što islamistička skupina negira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije