Izrael izveo jedan od najstrašnijih masakra od početka invazije: "Ubijeno najmanje 40 osoba"

0
Radiosarajevo.ba
Izrael izveo jedan od najstrašnijih masakra od početka invazije: "Ubijeno najmanje 40 osoba"
Foto: Prtscr / X.com / Napad na Khan Younis

Najmanje 40 osoba je poginulo, a 60 je povrijeđeno u izraelskom napadu na kamp s šatorima za raseljene Palestince u južnom Gazzi, saopćile su civilne hitne službe u ovom području.

Najmanje 20 šatora u području al-Mawasi u Khan Younisu pogođeno je u napadu u ranim jutarnjim satima u utorak, javila je Civilna zaštita Gaze. Al-Mawasi je bio pretrpan Palestincima koji su spavali u šatorima otkako je izraelska vojska ovu obalu označila kao 'sigurnu zonu' tokom svojih kopnenih invazija na Khan Younis i obližnji Rafah.

Spasioci koji su tražili preživjele rekli su da su pronašli kraterne rupe duboke do 9 metara u kampu s šatorima, izvijestila je Al Jazeera Arabic, pozivajući se na lokalne izvore.

UIO zapošljava: Objavljeni su detalji konkursa za 50 radnih mjesta

UIO zapošljava: Objavljeni su detalji konkursa za 50 radnih mjesta

Svjedoci su opisali haotične scene u tom području, s vatrom koja je gorjela dok su izraelski izviđački avioni kružili iznad.

Portparol Civilne zaštite Gaze rekao je da prvotna procjena scene sugerira da je napad bio "jedan od najstrašnijih masakra u ovom bijesnom ratu". Portparol je rekao da su ekipe hitne pomoći i civilne zaštite imale poteškoća u vađenju tijela poginulih u napadu.

Izraelske vlasti su saopćile da su napale 'značajne teroriste Hamasa' koji su operirali u komandnom i kontrolnom centru smještenom unutar humanitarne zone u Khan Younisu.

"Prije napada poduzete su brojne mjere za smanjenje rizika od povrede civila, uključujući upotrebu preciznih municija, zračno nadgledanje i dodatna sredstva."

Hamas, palestinska grupa koja upravlja Gazom, negirao je da su njeni borci bili prisutni u ciljanom području i optužio izraelske vlasti da šire laži kako bi opravdale svoje 'ružne zločine.'

"Otpor je više puta negirao da bilo koji od njegovih članova postoji unutar civilnih okupljanja ili da koristi ta mjesta za vojne svrhe,” saopćio je Hamas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije