Vlada Velike Britanije odlučila: Suspendira se 30 licenci za izvoz oružja Izraelu

0
Radiosarajevo.ba
Vlada Velike Britanije odlučila: Suspendira se 30 licenci za izvoz oružja Izraelu
Foto: EPA / Izraelski avion F-16

Velika Britanija je odlučila da odmah suspenduje 30 dozvola za izvoz oružja u Izrael nakon što je revizija nove laburističke vlade otkrila "jasan rizik" da se oružje Velike Britanije može koristiti uz ozbiljno kršenje humanitarnog prava koji se odnosi na tretman palestinskih zatočenika i nabavku pomoć Gazi.

Suspenzija će pokrivati ​​komponente za vojne avione, uključujući borbene avione, helikoptere i dronove. Dvomjesečna revizija izazvala zabrinutost u vezi s načinom na koji se Izrael ponašao u sukobu u Gazi.

Nije donesen konačan zaključak o tome da li su dozvole za izvoz oružja Velike Britanije doprinijele razaranju na teritoriji. Ali razmjeri razaranja i broj smrtnih slučajeva civila izazvali su veliku zabrinutost, prenosi The Guardian.

Pogledajte prve fotografije sa Stupa: Čeka se zvanična informacija iz MUP-a...

Pogledajte prve fotografije sa Stupa: Čeka se zvanična informacija iz MUP-a...

Suspenzije predstavljaju jednu desetinu od 350 postojećih licenci i ne uključuju dijelove za program F-35 Joint Fighter Strike osim ako dio koji je isporučila Velika Britanija nije specifičan za mlazni avion koji koristi isključivo Izrael.

Taj potez, koji je koordiniran između Ministarstva vanjskih poslova, poslovnog odjela i glavnog državnog tužioca, vjerovatno će pomoći ministru vanjskih poslova Davidu Lammyju da prevlada ono što bi moglo da izazove revolt na godišnjoj konferenciji Laburističke stranke.

Joe Biden oštro o izraelskom premijeru: "Ne čini dovoljne napore u pregovorima"

Joe Biden oštro o izraelskom premijeru: "Ne čini dovoljne napore u pregovorima"

Ali to će dovesti do naprezanja s administracijom Joea Bidena u SAD-u, koja je više puta govorila da u međunarodnom humanitarnom pravu ne vidi osnovu za obustavljanje izvoza oružja.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva se također suočava sa sve većim brojem domaćih sudskih izazova, uključujući postupke koji bi trebali početi u utorak.

Zvaničnici nisu bili voljni da povezuju 30 suspendovanih dozvola za izvoz oružja sa određenim kršenjima međunarodnog humanitarnog prava, ali su istakli da je vlada do sada bila u besplodnim pregovorima s izraelskom vladom da dobije pristup palestinskim zatočenicima bilo preko britanskih pravosudnih ličnosti ili Međunarodnog komiteta Crvenog krsta.

Počeo je štrajk: Izrael stao na jedan dan za spas taoca

Počeo je štrajk: Izrael stao na jedan dan za spas taoca

Ministri su željeli naglasiti da suspenzija ne predstavlja korak od britanske posvećenosti sigurnosti Izraela i istakli su da je takvih suspenzija bilo u prethodnim izraelskim sukobima. Odluke o suspenziji podržale su Margaret Tacher 1982., Gordon Brown 2009. i pod koalicionom vladom 2014. Dozvole za izvoz oružja takođe su suspendovane Egiptu 2013. i Rusiji 2014. godine.

Zvaničnici su rekli da Lammyju i njegovim pomoćnicima nije dat pristup procesu donošenja odluka o prodaji oružja prethodne konzervativne vlade. Ali ministri rada će donijeti drugačiju odluku na osnovu sličnih dokaza.

Konzervativci su izvršili četiri pregleda dokaza o poštivanju Izraela međunarodnog humanitarnog prava, ali nikada nisu objavili zaključke ili objašnjenja. Lammy je, naprotiv, objavio objašnjenje svog pravnog obrazloženja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije