Iznad Černobila postavljen novi zaštitni "sarkofag"

Radiosarajevo.ba
Iznad Černobila postavljen novi zaštitni "sarkofag"
Golema betonsko-čelična neprobojna kupola od danas natkriva ostatke reaktora koji je izgubio svoj krov u eksploziji 1986. u ukrajinskoj atomskoj centrali u Černobilu, izazvavši najgoru nuklearnu katastrofu u svijetu.

Černobilska kupola najveća je pokretna konstrukcija dosad sagrađena na Zemlji. Čelična kupola teška 36.000 tona, širine 275 metara i visine 110 metara, trebala bi spriječiti daljnje curenje radioaktivnog materijala. Cijeli projekt stoji 1,6 milijarda američkih dolara, a očekivani životni vijek mu je 100 godina.

"Novi zaštitni omotač", kako ga službeno zovu, viši je od njujorškog Kipa slobode i triput teži od Eiffelova tornja u Parizu. Površina mu je kao dva fudbalska igrališta. Nova kupola trebala bi izdržati i jak potres. 

Ukrajina je 26. aprila 2016. obilježila 30. godišnjicu nuklearne nesreće u Černobilu, najgore u historiji.

Reaktor broj 4 nuklearne elektrane Černobil na sjeveru Ukrajine eksplodirao je tokom sigurnosne provjere nešto prije pola dva ujutro 26. aprila 1986.

Idućih deset zastrašujućih dana gorjelo je nuklearno gorivo, raspršujući oblake otrovne radijacije diljem kontinenta. Posebno su teško bile zahvaćene Ukrajina i susjedne Rusija i Bjelorusija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije