SAD / Izlilo se skoro 400.000 litara crnog vina, posljedice po ekosistem se utvrđuju

24. 01. 2020. u 14:33:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Oko 96.000 galona, odnosno oko 363.400 litara crnog vina prolilo se iz tanka vinograda firme Rodney Strong Vineyards u Kaliforniji i iscurilo u Rusku rijeku (Russian River), najveću pritoku u okrugu Sonoma koja se ulijeva u Pacifik.

„Moguće je da je ovo najveće izlijevanje vina ikada koje se desilo u ovom okrugu, ali je sigurno da je najveće u zadnjih 20 godina“, kazao je Don McEnhill, direktor neprofitne organizacije Russian Riverkeeper.

Zvaničnici su rekli da ovo može naštetiti kvaliteti vode u dužini od čak 110 milja.

Riječ je o količini vina kojom se moglo napuniti više od 500.000 boca.

Zvaničnici iz guvernerovog ureda su u četvrtak kazali da se vino izlilo u srijedu oko 13.30 sati po lokalnom vremenu tako što su se vrata u dnu velikog tanka nekako otvorila, piše Press Democrat.

Lokalni i državni službenici za kvalitetu vode, ribe i divlje životinje istražuju kako bi utvrdili bilo kakve negativne posljedice po riječni ekosistem, ali i da li je vinarija prekršila pravila.

McEnhill je kazao da vino može biti štetnije za ekosistem od pročišćene kanalizacije jer je visoko kiselo i neobrađeno.

„Kada ne vidimo mrtvu ribu, to nam govori da smo izbjegli najgori mogući scenarij. Ali smo vjerovatno izgubili šuno riblje hrane i malih oirganizama“, dodao je.

Helikopter koji pripada Uredu šerifa je nekoliko sati nadlijetao i pratio situaciju.

Charles Reed, nadzornik vodne agencije, rekao je da je viši vodostaj rijeke, nastao usljed nedavne kiše, pomogao u razrjeđivanju vina.

„Jako smo zabrinuti i činimo sve da zaštitimo plovni put“, poručio je Chris O'Gorman, portparol Rodney Stronga.

Iz kompanije su isključili mogućnost da je grešku zbog koje je došlo do izlijevanja napravio čovjek.

Navode i da su uspjeli kontrolisati izlijevanje te zatvoriti rezervoar.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA