Izjave glavnog švedskog epidemiologa i stvarnost: Puno je toga pogrešno od marta

0
Radiosarajevo.ba
Izjave glavnog švedskog epidemiologa i stvarnost: Puno je toga pogrešno od marta
Foto: EPA-EFE / Anders Tegnell

Andres Tegnell, do prije deset mjeseci anonimni 64-godišnji švedski javnozdravstveni službenik, malo poznat i u vlastitoj domovini, a kamoli izvan nje, danas je globalni celebrity.

Pretraga njegovog imena na Googleu daje 2.5 milona rezultata, gotovo šest puta. Tegnellove se izjave i potezi pomno prate još od marta ove godine, kad je postalo jasno da Švedska ide svojim epidemiološkim putem i da, za razliku od ostatka Europe, pod naletom koronavirusa ne namjerava uvesti lockdown, a ni bilo kakve strože mjere.

U očima svojih pristaša, ponajprije protivnika lockdowna, Tegnell je postao junak, a Švedska "jedina oaza slobode" u Europi, dok ga je druga strana optužila da eksperimentira sa zdravljem svojih sunarodnjaka i širi opasne zablude. Iako ni danas to neće priznati, njegova korespondencija s kolegama otkriva da je zaista koketirao s kolektivnim imunitetom i "kontroliranim širenjem" zaraze kroz populaciju.

U međuvremenu, kad se pokazalo da COVID-19 nije nimalo bezazleni virus te da njegove posljedice nisu zanemarive, kako su i mnogi drugi osim Tegnella vjerovali u siječnju i veljači, glavni švedski epidemiolog odustao je početnih zabluda, ali je nastavio širiti optimistične najave i poruke, koje često nisu imale uporišta u stvarnosti.

Stoga ne iznenađuje da se ovih dana na društvenim mrežama pojavila grafika, naslovna ilustracija koja prati razvoj zaraze u Švedskoj i Norveškoj te ih suprotstavlja probranim Tegnellovim izjavama od marta do danas, koje su mahom bile promašene s obzirom na stvarni razvoj situacije.

Tako je Tegnell još sredinom oktobra, dok je stanje u Švedskoj bilo relativno dobro, ali je ostatak Europe imao dramatični porast zaraze, govorio kako Švedska neće imati drugi val. Već tada je i laicima bilo jasno da je jedina razlika u tome što će Švedska u drugi val ući nekoliko sedmica kasnije od ostalih zemalja.

Posebna su priča Tegnellova nadanja u kolektivni imunitet, koji svakako nije besmislica, ali se u ovoj pandemiji jednostavno nije dogodio, unatoč tome što ga je švedski epidemiolog najavljivao kroz cijelo proljeće.

Grafikon izjava - undefined

Foto: Index.hr: Grafikon izjava

Više o ovoj temi možete čitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije