Izbori u SAD-u: Šta su zapravo elektorski glasovi?

Anadolija
Izbori u SAD-u: Šta su zapravo elektorski glasovi?
CNN / Prtscr
Izborni kolegij Sjedinjenih Američkih Država sastavljen od 538 članova, elektora iz svih saveznih država danas broji elektorske glasove na bazi izbornih rezultata ostvarenih 8. novembra ove godine.

Izborni sistem u SAD-u jedan je od najsloženijih u svijetu, a na novembarskim predsjedničkim izborima republikanski kandidat Donald Trump slavio je pobjedu osvojivši 306 delegatskih glasova, elektora, iako je demokratska kandidatkinja Hillary Clinton dobila veći broj glasova jednostavnim brojanjem glasačkih listića.

Glasanje elektora koje se tradicionalno održava šest sedmica nakon izbora u praksi je puka formalnost, međutim ovog puta je pažnja javnosti nešto veća s obzirom na to da Trump jeste pobjednik predsjedničkih izbora po broju osvojenih elektora, ali ne i po broju glasova.

Izborni kolegij će danas glasati, a glasovi će se prebrojati na sjednici američkog Kongresa 6. januara, kada će rezultate glasanja javnosti saopćiti odlazeći američki potpredsjednik Joe Biden.
 

Trump je na novembarskim izborima osvojio 306, a njegova oponentica Clinton 232 delegatska glasa, pa se očekuje da Izborni kolegij potvrdi Trumpovu pobjedu. Izborni kolegij čini 538 delegata, elektora koje iz svih saveznih država nominiraju stranke čiji kandidati se natječu na izborima, a svaka država ima odveć utvrđenu kvotu broja elektora. Broj 538, koliko Izborni kolegij broji članova, odgovara simbolično i broju zastupnika u oba doma Kongresa, koji čini 438 zastupnika Predstavničkog doma i 100 zastupnika Senata.

Trump u Izbornim kolegiju ima 306 elektora iz Republikanske stranke, pa su male šanse da najmanje 36 njih glasa za Clinton i promijeni rezultate novembarskih izbora. Do sada je samo jedan delegat Izbornog kolegija, Chris Suprun najavio da neće glasati za Trumpa. Posljednji put su više od jednog elektora glasali za suprotnog kandidata daleke 1936. godine.

Clinton je na novembraskim izborima osvojila 65,8 miliona glasova, a Trump 63 miliona, ali je Trump dobio glasove u “važnijim državama“ i sakupio više elektora. Upravo broj glasova je fokus kampanje koju Demokratska partija vodi uoči glasanja Izbornog kolegija. Trump je peti kandidat u historiji koji je pobjednik predsjedničkih izbora u SAD-a sa manjim brojem glasova birača, a većim brojem elektora.

Šta su zapravo elektorski glasovi, pogledajte u videu:

U Arizoni se trenutno održavaju protesti jer ljudi očekuju da će Trump osvojiti 270 elektorskih glasova i dospijeti u Bijelu kuću, prenosi CNN uživo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije