Izbio požar u skladištu konjaka

Radiosarajevo.ba
Izbio požar u skladištu konjaka
Foto: AA / Ilustracija

Veliki požar je danas izbio u skladištu za čuvanje konjaka, kapaciteta 2.500 hektolitara, na vinogradarskom zemljištu u Charentu, na jugozapadu Francuske, rekli su lokalni vatrogasci.

Požar je izbio oko podne u selu Ben-Seine-Radgon a oko 70 vatrogasaca ga je lokaliziralo krajem popodneva, prenosi Beta.

Navedeno je da je vatra zahvatila podrum za čuvanje pića veličine 200 kvadratnih metara, obližnju kuću i šupu, na ukupnjoj površini od oko 1.000 kvadratnih metara.

"Uspjeli smo da zaštitimo susjednu destileriju, s oko 350 hektolitara pića, i desetak poljoprivrednih mašina", rekao je šef vatrogasaca, dodavši da je konjak piće s velikim procentom alkohola pa stoga i veoma zapaljivo.

Požari u destilarijama i vinarijama su rijetki u regionu Konjaka, ali su i posebno opasni jer proizvode veliku vrelinu uz veoma malo dima i slabo vidljive plave plamenove. A alkoholna isparenja koja nastaju tokom stvaranja pića se također mogu zapaliti.

Region Konjak je vodeći u Evropi po količini uskladištenog alkohola. Godišnje se tu proizvede oko 550.000 hektolitara pića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije