Italija ukida obavezan karantin za putnike iz određenih zemalja

0
Radiosarajevo.ba
Italija ukida obavezan karantin za putnike iz određenih zemalja
EPA / Aerodrom

Italija će u nedjelju ukinuti obavezan karantin za putnike iz Europske unije, Velike Britanije i Izraela koji pokažu negativan test na koronavirus, objavila je u petak vlada dok nastoji potaknuti ljetni turizam.

Putnici koji su ulazili u Italiju iz navedenih zemalja do sada su morali ići u karantenu na pet dana i testirati se prije dolaska te po završetku izolacije.

Kako se ubrzava cijepljenje u EU, sve više zemalja nastoji ublažiti ograničenja putovanja i ona za ugostiteljski sektor i pomoći im u oporavku od pandemije.

“Dugo smo čekali ovaj potez i on predviđa propusnicu za cijelu Europu”, rekao je ministar turizma Massimo Garavaglia, piše Hina.

EU planira od maja uspostaviti jedinstveni sistem kojim će se bilježiti cijepljeni, testirani i oporavljeni od covida-19 kako bi se omogućilo veće kretanje.

Karantin  za druge zemlje i dalje je na snazi, uključujući Sjedinjene Države. Ograničenja ulaska za one koji dolaze iz Brazila također ostaju na snazi, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Putovanja između Italije i ostatka svijeta mjesecima su bila strogo ograničena jer je vlada nastojala obuzdati zarazu koronavirusom.

No posljednjih sedmica broj zaraženih kontinuirano pada, dijelom i zbog sve učinkovitije kampanje cijepljenja.

Nacionalni institut za javno zdravstvo (ISS) objavio je u petak da je reprodukcijski broj “R” pao na 0,86 s 0,89 prije sedam dana. Stopa “R” iznad 1 ukazuje na to da će jedna osoba zaraziti više od jedne.

Italija je potvrdila gotovo 124.000 žrtava Covida-19, što je drugi najveći broj umrlih u Europi iza Britanije.

Od ponedjeljka će 19 od 20 talijanskih regija prijeći u zone “niskog rizika”, a samo jedna će biti označena kao “srednje rizična”.

Vlada premijera Marija Draghija u ponedjeljak bi trebala razgovarati o dodatnom ublažavanju mjera i o ukidanju policijskog sata koji je na snazi od 22 sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije