Europa / Italijani u iščekivanju novih mjera, čeka se obraćanje premijera

18. 10. 2020. u 21:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 16

Italija je zabilježila rekordnih 11.705 slučajeva koronavirusa u nedjelju, a vlasti pripremaju nove mjere u borbi protiv drugog vala COVID-19.

U subotu je Italija zabilježila 10.925 novih zaraza.

Italija je jedna od najteže pogođenih europskih zemalja u prvom valu epidemije i ima drugi najveći broj smrtnih slučajeva u regiji nakon Velike Britanije.

Od početka epidemije u februaru u toj zemlji umrlo je 36.543 ljudi, pokazuju službene brojke.

Vlasti su uspjele staviti pod kontrolu širenje zaraze tokom ljeta uvođenjem rigoroznog dvomjesečnog lockdowna cijele zemlje. Pojavom drugog vala koronavirusa vlada je uvela nove mjere.

Obavezno je nošenje maski u javnosti, ograničena su javna okupljanja i rad restorana.

Premijer Giuseppe Conte uskoro bi trebao predstaviti dodatne mjere.

Umrlo je još 69 ljudi, objavilo je ministarstvo zdravstva, što je puno manje nego na vrhuncu pandemije u Italiji u martu i aprilu kada je dnevno umiralo više od 900 ljudi.

Na intenzivnoj njezi od jučer je još 45 ljudi, ukupno 750. 

Ministri su odbacili novi lockdown, ali dužnosnici razmatraju niz alternativnih mjera za smanjenje socijalnog kontakta.

Ministrica saobraćaja Paola De Micheli rekla je u nedjelju da vlada ne razmatra policijski sat po uzoru na Francusku, ali je rekla da će se od škola i firmi tražiti reorganizacija nastave i rada kako bi se izbjegla gužva u javnom prijevozu, prenosi index.hr.

Strože mjere već su uvedene u najteže pogođenim regijama, uključujući Kampaniju i njezin glavni grad Napulj gdje su škole zatvorene na dvije sedmice.

Kao dio novog paketa pomoći od 40 milijardi eura koji je odobren u proračunu za 2021. godinu, Rim će uspostaviti fond od četiri milijarde eura za pomoć kompanijama koje su najviše pogođene mjerama protiv širenja koronavirusa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA