Italija: Ponovo porastao broj umrlih, razlog za optimizam je manje novozaraženih

Anadolija
Italija: Ponovo porastao broj umrlih, razlog za optimizam je manje novozaraženih

Broj smrtnih slučajeva od posljedica zaraze koronavirusom u Italiji porastao je u ponedjeljak na 26.977, nakon što su u protekla 24 sata preminule 333 osobe. Prethodnog dana umrlo je 260 osoba, najmanje u posljednja 43 dana. Ipak, razlog za optimizam daje novi pad u broju novozaraženih.

Podaci koje je objavila Civilna zaštita Italije potvrđuju da se ravnanje krivulje nastavlja, a Vlada je u nedjelju napokon objavila plan kojim će se omogućiti djelimično ponovni početak poslovnih aktivnosti od 4. maja.

U odnosu na prethodni dan registrovano je 1.739 novih slučajeva zaraze, što je ukupan broj u Italiji dovelo do 199.414.

Broj aktivnih slučajeva oboljenja COVID-19 pao je za 290 u odnosu na nedjelju i sada iznosi 105.813. Broj oporavljenih i dalje raste, pa je sada skočio na 66.624, dok je broj pacijenata na intenzivnoj njezi nastavio padati, što je ublažilo pritisak na italijanski zdravstveni sistem.

Epicentar epidemije ostaje regija Lombardija, gdje se smrtnost nastavila povećavati, dostigavši broj od 13.449, što je više od polovine ukupnih smrtnih slučajeva zemlje.

Premijer Giuseppe Conte u nedjelju navečer je najavio da će građevina i proizvodnja biti prvi industrijski sektori kojima će biti dozvoljeno ponovno otvaranje 4. maja. Međutim, kako je Conte naglasio, moraće se osigurati strogi sigurnosni protokoli za zaštitu zdravlja radnika.

Nekoliko strateških i izvozno orijentisanih firmi moglo bi ponovo započeti s radom već ove sedmice, pod uslovom da dobiju dozvolu lokalnih vlasti.

Prodavnice i muzeji će morati sačekati do 18. maja kako bi ponovno otvorili svoja vrata, dok Vlada namjerava dozvoliti otvaranje barova, restorana i frizerskih salona od 1. juna. Škole će se ponovo otvoriti tek u septembru.

Stroga pravila socijalnog distanciranja i dalje će se primjenjivati na pojedince kojima će biti dozvoljeno prelazak iz jedne općine u drugu, ali ne između različitih regija, osim u slučajevima radne obaveze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije