Istraživanje u Velikoj Britaniji: Lani zbog štrajkova izgubljeno gotovo četiri miliona radnih dana

0
Hina
Istraživanje u Velikoj Britaniji: Lani zbog štrajkova izgubljeno gotovo četiri miliona radnih dana
Foto: EPA-EFE / Velika Britanija / Ilustracija

Oko 3,9 miliona radnih dana u Ujedinjenom Kraljevstvu izgubljeno je zbog štrajkova u protekloj godini, više nego u bilo kojem trenutku od 1980-ih, prema novom istraživanju.

Mnogi od štrajkova potaknuti su realnim padom plaća za više od devet posto u visoko sindikalno organiziranom javnom sektoru, objavila je fondacija Resolution.

Sektori uključujući zdravstvo, obrazovanje, poštanske usluge i željeznice odgovorni su za 96 posto svih dana izgubljenih zbog štrajka od 2021.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Izvještaj, objavljen dok traje štrajk mlađih ljekara, navodi da visoka inflacija znači da je prosječna sedmična plaća za sve radnike bila 4,1 posto realno niža u tri mjeseca do maja nego što je bila u istom kvartalu 2021.

Ali realne plaće za radnike u javnom sektoru pale su 9,2 posto u istom razdoblju, a za one u zdravstvu i socijalnoj zaštiti 9,8 posto, navodi se u studiji.

Fondacija je rekla da se štrajkovi ne odnose samo na plaće, upozoravajući da uvjeti rada, iscrpljenost i stres također imaju važnu ulogu.

Čini se da je pritisak na plaće u javnom sektoru također pridonio povećanju broja slobodnih radnih mjesta. U zdravstvu, obrazovanju i javnoj upravi bilo je 33 posto više upražnjenih radnih mjesta u martu nego u decembru 2019., u usporedbi s 23 posto više u ostatku ekonomije, navodi se u izvještaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije