Nova analiza: Ovo su prosječne plate u velikim kompanijama poput Amazona i Googlea

1
Radiosarajevo.ba
Nova analiza: Ovo su prosječne plate u velikim kompanijama poput Amazona i Googlea
Foto: EPA - EFE / Google

S obzirom na sve veća otpuštanja i visoku stopu inflacije koja tvrdoglavo ne posustaje, pomislili biste da će kompanije paziti koliko troše na plate zaposlenih. Ipak, događa se suprotno, prema novom istračivanu od strane MyLogIQ, a analiziranoj od strane Wall Street Journala.

Općenito, godišnja naknada, odnosno plate, bonusi i beneficije, porasla je više tokom 2022. nego tokom 2021. u 278 kompanija s indeksa S&P 500. To se doznalo kroz detaljan pregled sigurnosnih dokumenata kroz koje se pratio odnos plata u 453 glavne američke kompanije S&P-a.

Dodatno, približno stotinu kompanija prijavilo je porast plata za deset posto ili više prošle godine, navodi se u izvješću, prenosi portal ictbusiness.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Najveća srednja (medijan) godišnja plaća u 2022. iznosila je 414.015 dolara (721.360 KM) u Vici Properties, agenciji za ulaganja u nekretnine sa sjedištem u New Yorku. Tehnološke kompanije također su visoko ocijenjene u ovom segmentu.

Primjera radi, Meta Platforms, koja posjeduje Facebook, navodno je zaposlenicima davala prosječnu platu od oko 300.000 dolara (522.705 KM). Alphabet, koji posjeduje giganta Google, nešto je niže s prosječnom platom od 280.000 dolara (487.858 KM).

Kolike su plaće u "Googleu", "Amazonu" i "Twitteru"?

Kolike su plaće u "Googleu", "Amazonu" i "Twitteru"?

Općenito, plate zaposlenika bile su bolje u industrijama poput tehnologije, medija i zabave te energetike. U skladu s tim, sektori potrošačkih namirnica i maloprodaje imali su prosječne najniže godišnje plate, prema dostupnim informacijama.

Ovo je deset američkih kompanija s najvećim platama, mjereno srednjim godišnjim prihodom, za prošlu godinu:

Prosječne plate u američkim kompanijama
Foto: ICT Business: Prosječne plate u američkim kompanijama

Amazon, poznat po brojnim skandalima koji se tiču kršenja radničkih prava, tek je 43. na listi s prosječnom srednjom platom od svega 34.195 dolara (59.579 KM), odnosno, gotovo deset puta slabije nego Meta. Istovremeno, Amazon je druga najveća američka kompanija s prihodima od 514 milijardi dolara u prošloj godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije