Ispovijest bivše saradnice Hillary Clinton: Američki senator me seksualno napastvovao

2
Radiosarajevo.ba
Ispovijest bivše saradnice Hillary Clinton: Američki senator me seksualno napastvovao
Foto: EPA-EFE / Huma Abedin

Huma Abedin, dugogodišnja bliska saradnica Hillary Clinton, napisala je u novoj knjizi da ju je seksualno napao američki senator, što je incident koji je "sahranila" sve dok optužbe protiv sudije Vrhovnog suda Bretta Kavanaugha nisu pokrenule njeno sjećanje godinama kasnije, javlja Guardian.

Abedin šokantnu tvrdnju iznosi u memoarima, život u mnogim svjetovima, koji će biti objavljeni sljedeće sedmice. Abedin ne navodi imena senatora ili njegove stranke niti daje bilo kakve druge naznake o njegovom identitetu.

Abedin detaljno opisuje njen navodni napad dok je radila za Clinton, kada je bivša prva dama i buduća državna sekretarka i predsjednička kandidatkinja bila američka senatorica iz New Yorka, između 2001. i 2009. godine.

Elmedin Konaković o Dodikovom mitingu: Neka ih je vidio cijeli svijet, baš onakve kakvi jesu

Elmedin Konaković o Dodikovom mitingu: Neka ih je vidio cijeli svijet, baš onakve kakvi jesu

Odlomak dolazi ubrzo nakon opisa kako su Abedin i Clintonovi došli na vjenčanje Donalda Trumpa sa njegovom trećom suprugom Melanijom Knauss u Palm Beachu na Floridi u januaru 2005. godine.

Nakon što je opisala večeru u Washingtonu kojoj je prisustvovala "nekoliko senatora i njihovih pomoćnika", ali ne i Clinton.

"Na kraju sam izašla s jednim od senatora i ubrzo smo se zaustavili ispred njegove zgrade i on me pozvao da uđem za kafu. Kad sam ušla, rekao mi je da se udobno smjestim na kauču." 

Ona kaže da je senator skinuo blejzer, zasukao rukave i skuhao kafu dok su nastavili da razgovaraju.

"Onda se u trenu sve promijenilo. Srušio se na moju desnu stranu, stavio mi lijevu ruku oko ramena i poljubio me, gurnuvši mi jezik u usta, pritisnuvši me natrag na sofu. Bila sam toliko šokirana da sam ga odgurnula.

Sve što sam željela je da se zadnjih 10 sekundi izbriše", piše Abendin.

Abedin piše da je senator djelovao iznenađeno, ali se izvinio i rekao da ju je "pogrešno pročitao" , sve ovo vrijeme.

Abedin se držala podalje od senatora "nekoliko dana", ali je onda naletjela na njega na Capitol Hillu, klimajući glavom kada ga je pitao da li su još prijatelji.

"Clinton im se tada pridružila kao da je znala da mi je potrebna pomoć iako joj nisam ništa rekla o toj noći", piše Abedin.

Zatim je krajem 2018. Donald Trump predložio Kavanaugha za Vrhovni sud.

Profesorica Christine Blasey Ford optužila je Kavanaugha za seksualni napad na jednoj zabavi godinama ranije, što je Kavanaugh negirao.

Svjedočeći u Senatu, Ford je rekla da je navodni napad "drastično promijenio" njen život, prije nego što ju je seansa terapije 2012. godine navela da učini "najbolje što može da potisne sjećanja na napad jer je prepričavanje detalja navelo da ponovo proživi to iskustvo koje je izazvalo paniku i anksioznost".

Abedinovo sjećanje na njeno iskustvo na kauču neimenovanog senatora, kako piše, pokrenulo se kada je pročitala da je Christine Blasey Ford "optužena da se ugodno sjeća" svog navodnog napada.

Ranije ovog mjeseca, odlomak iz knjige koju je objavio Vogue bavio se Abedinovim iskustvima kada se njen suprug, bivši kongresmen i kandidat za gradonačelnika New Yorka Anthony Weiner, upetljao u ponovljeni skandal zbog seksualno eksplicitnog ponašanja na društvenim mrežama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije