Isplivalo svjedočenje Epsteinovog batlera: Užasi u kući pedofila - novi detalji o britanskom princu

5
Radiosarajevo.ba
Isplivalo svjedočenje Epsteinovog batlera: Užasi u kući pedofila - novi detalji o britanskom princu
Foto: BBC / Princ Andrew i Jeffrey Epstein

Bivši batler Jeffreya Epsteina otkrio je da je britanski princ Andrew provodio po nekoliko sedmica u domu pedofila Jeffreya Epsteina na Floridi gdje su ga "svakodnevno masirali". Ovo piše u njegovom svjedočenju u novootkrivenim sudskim dokumentima, a spominje se i da je Sarah Ferguson, bivša supruga osramoćenog princa, također posećivala veleljepnu vilu - kuću horora.

Juan Alessi, koji je bio zaposlen u Epsteinovoj kući u Palm Beachu, rekao je da su princ Andrew i Sarah, vojvotkinja od Jorka, bili prijatelji sa ozloglašenim pedofilom kao i sa njegovom partnerkom Ghislaine Maxwell.

Tokom svog iskaza koji je dao pod zakletvom 2009. godine Alessi je ispitivan o odnosu princa s Maxwellovom i Epsteinom. Rekao je da je Andrew dobijao 'svakodnevne' masaže tokom boravka u toj rezidenciji, ali da ih je Sarah Ferguson, iako 'prijateljica' s Epsteinom, posjetila samo jednom, "a i to na kratko".

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Tokom svjedočenja kućepazitelja Juana Alessija, advokatica Katherine Ezell ga je pitala: "Da li su princ Andrew i princeza Sara bili prijatelji s gospođicom Maxwell?"

Alessi je odgovorio: "Oboje su bili prijatelji sa Ghislaine Maxwell i sa Epsteinom".

Advokatica je nastavila: "Da li su ikada dobijali masaže kada su bili tamo?"

Ghislaine Maxwell je dovodila
Youtube/Screenshot: Ghislaine Maxwell je dovodila "maloljetnice seksualnom prijestupniku Jeffreyju Epsteinu

"Princ Andrew jeste. Mislim da je Sarah bila tamo samo jednom, i to na kratko. Mislim da nije spavala tamo. Ne mogu se sjetiti. Mislim da je bila u posjeti Wellingtonu Velingtonu i došla je u kuću i mi smo je upoznali. Ali princ Andrew, da, princ Andrew je proveo sedmice s nama, rekao je batler.

Advokatica Ezell je potom pitala: "Gdje bi spavao?"

"U glavnoj gostinjskoj sobi. To je bila plava soba."

Advokatica je pitala: "I, dakle, kada bi došao, tokom tog perioda, da li bi često bio masiran?"

"Rekao bih, svakodnevno."

Upitan da li je ponekad imao više od jedne masaže dnevno, Alessi je rekao: "Ne mogu se sjetiti da je imao više od jedne, ali mislim da je bila samo masaža za njega. Postavili bismo stolove i..."

Ezell ga je prekinula: "Sjećate li se da li je Virginia Giuffre (žrtva princa Endruja koju je isplatio vansudskim poravnanjem kako ne bi vodila sudski postupak protiv njega, pr.a.) dolazila u kuću dok je princ Andrew bio tu?"

"Može biti, ali nisam siguran."

U daljem iskazu pod zakletvom, drugi zaposleni kod Epsteina, koji su u dokumentima označeni samo kao "svjedoci", kažu da je Maxwell odvela pedofila u Englesku "da ga upozna s kraljevskom porodicom". Osoblje je reklo da ima "mnogo fotografija" vojvode od Yorka s Epsteinom u objektu gdje su radili.

Također su svjedočili da nikada nisu videli vojvodu u objektu, ali da je "često zvao telefonom". Kuća u Palm Beachu je srušena u aprilu 2021.

Jeffrey Epstein i 'otok grijeha'
Foto: Jutarnji.hr: Jeffrey Epstein i 'otok grijeha'

Andrew se povukao iz javnog života nakon bure oko njegovog prijateljstva s Epsteinom i platio je milione kako bi se riješio tužbe za seksualni napad na Virginia Giuffre, ženu koju tvrdi da nikada nije upoznao. Više ne koristi svoju titulu.

U međuvremenu, izvori tvrde da je kraljevska porodica podijeljena oko toga da li bi Andrewa trebalo konačno odbaciti. Na Božić je prisustvovao godišnjoj prazničnoj crkvenoj službi na imanju Sandringham. To je bio prikaz jedinstva koji je zbunio mnoge, s obzirom na to da je objavljivanje novih Epsteinovih dokumenata bilo blizu.

Dok se porodica okupila oko kraljevog brata u njegovoj vili u Windsoreu, šefovi metropolitanske policije su rekli da će detektivi procijeniti sve "nove i relevantne" informacije i odlučiti o podizanju krivične prijave protiv njega.

Novi dokumenti predstavljaju užasnu neprijatnost za kraljevsku porodicu, ali izvori iz Bakingemske palate sinoć su za britanske medije rekli da kralj Charles i dalje oseća dužnost da se pobrine da princ Andrew ne bude odbačen od familije budući da je to obećao svojoj pokojnoj majci, kraljici Elizabeti.

Sagovornik Mirrora kaže da je Charles rekao svom bratu da 'neće biti napušten': "Charles je obećao svojoj pokojnoj majci da neće napustiti Andrewa nakon njene smrti, i to će za sada biti tako, osim ako se, naravno, protiv njega ne bude vodio krivični postupak."

Antimonarhijska grupa Republika je u četvrtak prijavila Andrewa policiji nakon što su novootkriveni pravni dokumenti vratili njegov odnos s pedofilom Jeffreyem Epsteinom u fokus. Sudski dosijei sadrže tvrdnje da je princ znao za Epsteinovu trgovinu ljudima i da je učestvovao u "orgijama s maloljetnicima". On je žestoko i više puta negirao sve optužbe protiv njega.

Epstein je pronađen mrtav u svojoj ćeliji u federalnom zatvoru na Menhetnu, Njujorku, u avgustu 2019. dok je čekao suđenje zbog optužbi za trgovinu ljudima. Navodno se ubio iako je ta verzija događaja mnogima sumnjiva. Maxwell je u zatvoru od jula 2020. uprkos pokušajima njenog advokatskog tima da je izvadi uz kauciju. Osuđena je na 20 godina zatvora na federalnom sudu u Njujorku u junu 2022.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije