Islamska država preuzela odgovornost za napade u Teheranu

Radiosarajevo.ba
Islamska država preuzela odgovornost za napade u Teheranu
Islamska država preuzela je odgovornost za napade u iranskom parlamentu i Mauzoleju ajatolaha Homeinija na jugu Teherana, a radi se o prvom napadu Islamske države na iranskom tlu, piše Independent.

Prema pisanju iranskih medija napadači su uzeli četiri osobe za taoce u zgradi parlamenta, a sedam osoba je ubijeno. Jedna osoba je ubijena u dva samoubilačka bombaška napada u grobnici Ajatolah Homeinija, koji pokrenuo je Islamsku revoluciju 1979, prenosi Hina.

Zastupnik Elias Hazrati rekao je za državnu televiziju da su tri napadača, jedan s pištoljem i dva s kalašnjikovima, izvršili napad u središtu Teherana. Drugi zastupnik je izjavio da su snage sigurnosti okružile jednog od napadača te da su sva vrata zgrade parlamenta zatvorena, izvijestila je novinska agencija ISNA.

Državna agencija IRNA prenijela je izjavu dužnosnika u mauzoleju koji je rekao da se napadač raznio bombom nakon što je pucao na ljude. Agencija Mehr navodi da se bombom raznijela žena te da su još dva napadaća uhapšena..

Poluslužbena novinska agencija Fars javlja da je bilo četvero napadača, od okojh su tri pucala, a četvrti je aktivirao pojas s eksplozivom. Mediji također javljaju da je u mauzoleju bio još jedan pojas s eksplozivom koji je deaktiviran.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije