Irak / ISIL über alles: U Mosulu zarobljena 16-godišnja Njemica koja je prešla na islam

22. 07. 2017. u 14:19:00 Fena

Shares: 0

Linda Wentzel, 16-godišnja Njemica, identificirana je u u oslobođenom gradu Mosulu nakon zarobljavanja 20 žena koje su se borile na strani Islamske države

To su potvrdili u subotu zvaničnici u njenoj matičnoj njemačkoj pokrajini Donja Saksonija.

Tužioci u Dresdenu, prijestonici te istočne savezne njemačke države, izjavili su da djevojka prima pomoć u njemačkoj ambasadi u Bagdadu i nisu pružili dodatne detalje. 

Militanti Islamske države protjerani su iz Mosula, drugog po veličini iračkog grada, nakon okrutne kampanje uz američku podršku koja je ostavila veći dio grada u ruševinama.

Nekoliko dana nakon osvajanja grada, iračka kontrateroristička jedinica uhapsila je 20 žena koje su se borile na strani džihadista u tunelu otkrivenom ispod Starog grada u Mosulu. 

Vijesti su počele kružiti da je njemačka tinejdžerka jedna od njih, ali tužioci u subotu nisu mogli potvrditi da je to tačno.

Srednjoškolka iz gradića Pulsnitz, sjeveroistočno od Dresdena, nestala je u prošloj godini kratko nakon što je prešla na islam. Vjeruje se da je ona bila u kontaktu s pristalicama Islamske države putem internet chatrooma, prenosi dpa.

NEMA KOMENTARA