Ispovijesti supruga džihadista: Želim da me neko ubije, jer ne mogu to sama

Radiosarajevo.ba
Ispovijesti supruga džihadista: Želim da me neko ubije, jer ne mogu to sama
Nakon što su džihadisti ISIL-a u Iraku i Siriji pretrpjeli velike gubitke teritorija, počele su da ih napuštaju i žene.

Neke od njih je uhvatila iračka vojska i zajedno sa djecom se nalaze u zatvoru, a neke su u izbjegličkim kampovima.

U razgovoru za CNN  pojedine su objasnile kako su platile krijumčarima da im pomognu da pobjegnu. Većina se pokajala zbog svoje odluke da se priključe džihadistima i rekle su da su željele da "upoznaju prave muslimane".

Saida, koja je pobjegla iz Francuske da bi se pridružila ISIL-u rekla je da očajnički želi da se vrati sa sinom u Evropu. 

Ona je napustila Montpellier jer joj je navodno obećan fantastičan život u braku, a umjesto toga našla se u ženskoj spavaonici zvanoj "madafa", a onda iskusila neku vrstu "brzog upoznavanja".

"Kada žena stigne u madafu ona napravi neku vrstu CV-a.  Zapiše svoje godine, ime, kakva je njena ličnost, šta želi od muškarca. I muškarci takođe prave CV-jeve. Onda se upoznate i pričate 15-20 minuta prije nego što ne kažete 'da' ili 'ne'. Ako se oboje složite, onda se vjenčate", kaže ona.

Druga žena, engleska učiteljica koja se predstavila kao May, sasvim slučajno je završila u kandžama terorista. Ona se u Raki zaljubila u jednog muškarca koji "nije želio da se bori" i bačen je kasnije u zatvor. Ona se plaši da ga nikad više neće vidjeti.

"Želim da me neko ubije, jer ne mogu to sama da učinim", rekla je ona.

Tri sestre iz Indonezije su ispričale kako su željele da se udaju za "čiste muslimane". Umjesto toga udale su se za džihadiste.

Govoreći o svojim muževima one su rekle da oni govore kako žele da idu u džihad zbog Boga, ali "ono što stvarno žele su žene i seks".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije