Irački premijer: Oslobađanjem džamije Al-Nuri dobijena bitka protiv IS-a

Anadolija
Irački premijer: Oslobađanjem džamije Al-Nuri dobijena bitka protiv IS-a
Premijer Iraka Haider Al-Abadi je izjavio da je preuzimanjem kontrole iračkih oružanih snaga nad historijskom džamijom Al-Nuri u Mosulu dobijena bitka protiv terorističke organizacije IS u toj zemlji.

Al-Abadi je za iračku državnu televiziju potvrdio da su iračke snage oslobodile područje na kojem se nalazi i velika džamija Al-Nuri.

"Oslobađanje džamije Al-Nuri je najava kraja IS-ove države", rekao je irački premijer.

IS je 21. juna minirao džamiju Al-Nuri u Mosulu i njenu munaru Hadba.

Združene iračke snage oslobodile su jučer veći dio Starog Grada, gdje se nalazi i džamija Al-Nuri, koji je na zapadnoj obali Tigrisa ostao posljednje uporište terorističke organizacije IS u Mosulu.

Teroristi IS-a su u junu 2014. godine okupirali Mosul, a lider te terorističke grupe Abu Bakar Al Baghdadi je baš u toj džamiji proglasio osnivanje takozvanog halifata ISIS-a.

Nakon tri mjeseca akcija, združene iračke snage su uz podršku međunarodne koalicije u januaru oslobodile istočni dio Mosula, a 19. februara je pokrenuta akcija oslobađanja centra grada koji se nalazi na zapadnoj obali Tigrisa.

Nekada drugi najveći irački grad je najveća utvrda IS-a i samoproglašena prijestolnica takozvanog halifata, a iračke snage najavljuju da će biti i simbol sloma i kraha terorizma u toj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije