Iranske jevrejske zajednice se oglasile povodom ubistva Hassana Nasrallaha

0
Radiosarajevo.ba
Iranske jevrejske zajednice se oglasile povodom ubistva Hassana Nasrallaha
Foto: Printscreen / Hassan Nasrallah

Izrael je u napadima izvedenim u petak, 27. augusta, ubio lidera Hezbollaha Hassana Nasrallaha. Od tada, reakcije na ovaj atentat ne prestaju.

U zajedničkoj izjavi, jevrejske zajednice u Isfahanu i Teheranu izrazile su žaljenje zbog ubistva Nasrallaha i uputile saučešće. "Nasrallah je ubijen u okrutnom činu cionističkog režima," navodi se u saopćenju.

"Jevrejska zajednica u Iranu podržava islamsku naciju Irana i žali za mučeništvom čovjeka koji je napravio historiju za libansku naciju. Oni koji su odgovorni za zločin u Beirutu, uz podršku američke administracije, suočit će se s teškom osvetom."

Dnevnik Radija Sarajevo | Satko Bitanga: Pakao Bliskog istoka

Dnevnik Radija Sarajevo | Satko Bitanga: Pakao Bliskog istoka

Iranska jevrejska zajednica, jedna od najstarijih na svijetu, postoji više od 2.700 godina, unazad do asirskog osvajanja Jerusalima.

U četvrtak je jevrejska zajednica u Teheranu obilježila ponovno otvaranje sinagoge, koja sada uključuje i teološku školu, ritualne kupke, školu i košer restoran.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije