Iranci: Mi nismo ništa čuli; Izraelska vojska odbija odgovoriti na pitanja medija

4
Radiosarajevo.ba, Anadolija
Iranci: Mi nismo ništa čuli; Izraelska vojska odbija odgovoriti na pitanja medija
Foto: Wikipedia / Iranski grad Isfahan

Stanovnici iranskog grada Isfahana ističu da u petak rano ujutru nisu čuli ništa usred izvještaja o izraelskom napadu na tom području.

"Dobro smo", rekao je profesor Setareeh Sadeqi.

Sadeqi je na društvenim mrežama objavio da se eksplozija "dogodila nedaleko izvan grada".

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

"Nisam ništa čuo. Za sada je sve mirno i tiho. Želim da se vratim da spavam", dodao je uz osmijeh.

Izrael je izveo napad unutar Irana, prema američkim i iranskim medijima, ali nijedan od izvještaja nije identifikovao mete. Napad je navodno uslijedio kao odgovor na iranski napad na Izrael tokom vikenda, koji je bio odgovor na raniji udar Izraela na iransku ambasadu u Siriji. Američki mediji, pozivajući se na američke zvaničnike, objavili su da je Izrael izveo napad na iransku teritoriju. Vijest o izraelskom napadu na Iran, koju je prvi objavio američki kanal ABC News, pozivajući se na američkog zvaničnika, kasnije su prenijeli CBS News i CNN.

Prema izvorima neimenovanih američkih zvaničnika, Izrael je pokrenuo kontranapad na Iran u petak u ranim jutarnjim satima po lokalnom vremenu. Američki ABC News je naveo da tvrdnje da je Izrael pogodio i neka područja u Siriji i Iraku nisu potvrđene. U razgovoru za CNN, američki zvaničnik je rekao da administracija Joea Bidena nije dala zeleno svjetlo izraelskom "kontranapadu na Iran" i da SAD ne žele sveobuhvatan sukob u regionu.

State Department i Pentagon još nisu potvrdili da je riječ o napadu.

Iranski mediji objavili su da su se eksplozije čule na sjeveroistoku provincije Isfahan, u kojoj se nalazi baza iranskog ratnog zrakoplovstva. Državna televizija je navela da se u provinciji Isfahan čula relativno snažna eksplozija.

"Izvor eksplozije još nije otkriven", objavila je iranska državna televizija.

Novinska agencija Fars, pozivajući se na lokalne izvore, javila je da se u gradu Kehjavaristan, sjeveroistočno od Isfahana, čula eksplozija. Izraelska vojska odbila je da komentariše navode o eksplozijama u blizini iranske provincije Isfahan.

Na pitanje dopisnika agencije Anadolu o eksplozijama u Iranu, portparol izraelske vojske je odgovorio da "još nisu komentarisali ovo pitanje". Portparol je naveo da još nisu urađene nikakve izmjene sigurnosnih uputstava za širu javnost.

Šta znamo o gradu Isfahanu:

  • U Isfahanu se nalaze lokacije povezana s iranskim nuklearnim programom, uključujući podzemnu lokaciju Natanz.
  • Državna televizija opisala je sve atomske lokacije u tom području kao "potpuno sigurne".
  • General Siavosh Mihandoost, lokalni vojni komandant, također je rekao iranskoj državnoj TV da incident nije prouzročio "nikakvu štetu" oko Isfahana.
  • Iranski nuklearni program brzo je napredovao do proizvodnje obogaćenog urana na razinama gotovo oružanim nakon propasti njegovog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama. Dogovor je propao nakon što je tadašnji predsjednik Donald Trump povukao Ameriku iz njega 2018.
  • Iran inzistira na tome da njihov nuklearni program nije ratni, ali zapadne zemlje i Međunarodna agencija za atomsku energiju kažu da je Teheran upravljao tajnim programom vojnog oružja do 2003.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije