Izraelska vojska se povukla iz izbjegličkog kampa u Gazi: Evo šta je ostalo iza njih

1
Anadolija
Izraelska vojska se povukla iz izbjegličkog kampa u Gazi: Evo šta je ostalo iza njih
FOTO: AA / Devastirana bolnica Shifa

Izraelska vojska povukla se iz izbjegličkog kampa Nuseirat u centralnom dijelu Pojasu Gaze, ostavljajući iza sebe brojna tijela Palestinaca i tragove razaranja na svakom koraku, objavila je u četvrtak Civilna zaštita Palestine.

Izraelska vojska povukla se u srijedu iz sjevernog dijela kampa nakon osmodnevne vojne operacije.

"Nekoliko žrtava su izvukli timovi Civilne zaštite, dok su mnogi drugi još uvijek pod ruševinama", navodi se u saopštenju.

Haos u Istanbulu: Građani se potukli sa policajcima na prvomajskom protestu

Haos u Istanbulu: Građani se potukli sa policajcima na prvomajskom protestu

Civilna zaštita navela je da je potrebna teška mašinerija za izvlačenje tijela mrtvih ljudi ispod ruševina uništenih zgrada. Prema vladinom uredu za medije u Gazi, tokom izraelske operacije, pored uništenja 13.000 stambenih jedinica u kampu, ubijeno je 75 ljudi, 348 ranjeno, a 100 se vode kao nestali.

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 ljudi. Broj ubijenih u napadima koje izraelska vojska izvodi na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine porastao je na 33.970.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, govore podaci Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije