"Iran od Homeinijeve revolucije nosi zastavu globalnog terorizma"

Anadolija
"Iran od Homeinijeve revolucije nosi zastavu globalnog terorizma"
/ AA
Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz izjavio je kako Iran od Homeinijeve revolucije do sada nosi zastavu globalnog terorizma.

U Saudijskoj Arabiji se održava Američko-islamski samit na kojem učestvuje predsjednik SAD-a Donald Trump i delegacije više od 50 zemalja islamskog svijeta, a domaćin samita kralj Salman je u uvodnom govoru oštro kritikovao vlasti Irana.

“Iran je odbio sve naše inicijative koje smo u duhu dobrosusjedstva nudili. Na tu našu dobronamjernost je odgovarao populističkom retorikom i terorističkim aktivnostima. Nipodaštavajući dobronamjernost drugih, Iran se miješao u unutrašnje stvari zemalja u susjedstvu“, kazao je Salman.

Ističući kako Saudijska Arabija nema nikakvih problema sa iranskim narodom, kralj Salman je kazao kako je problem iranski režim koji, kako je kazao, saudijsku šutnju smatra slabošću, a saudijsku mudrost uzmicanjem unazad.

Saudijski kralj također je poručio kako je u borbi protiv radikalizama neophodna saradnja svih, jer se radi o prijetnji globalnom miru i sigurnosti.

“Danas smo ovdje okupljeni kao delegacije 55 zemalja sa ukupnom populacijom od 1,5 milijardi ljudi i ovo su naši važni partneri u borbi protiv radikalizama i terorizma, a u konačnici i u borbi za uspostavu globalnog mira“, kazao je Salman.

Prisutnima na samitu se obratio i američki predsjednik Trump koji je pozvao muslimanske zemlje da se iskreno suprotstave svim oblicima ekstremističkih ideologija i terorističkim grupama.

Trump je poručio liderima arapskih i muslimanskih zemalja da moraju protjerati teroriste iz bogomolja i zajednica.

“Svaka zemlja se mora pobrinuti da teroristi ne dobiju ni komad teritorije za sebe“, poručio je Trump i borbu protiv ekstremizma nazvao “borbom između dobra i zla“.

Trump je u prvu inozemnu posjetu Saudijskoj Arabiji započeo u subotu, a danas je učestvovao na samitu sa liderima arapskih i muslimanskih zemalja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije