Interpol traži pomoć za pronalazak osam muškaraca zbog zločina nad ženama

Fena
Interpol traži pomoć za pronalazak osam muškaraca zbog zločina nad ženama
EPA / Ilustracija

Međunarodna policijska agencija Interpol danas je objavila javni apel za traženje osam muškaraca širom svijeta od Rusije do Brazila zbog ubistava i drugih zločina nad ženama.

Interpol je uputio apel koji se poklapa sa međunarodnim danom Ujedinjenih nacija za suzbijanje nasilja nad ženama.

Od osmorice, dvojica su tražena u Rusiji, a po jedan u Danskoj, Norveškoj, Ukrajini, Brazilu, Kipru i Sjedinjenim Državama, javlja Reuters.

Šest slučajeva odnosi se na ubistva, na seksualno nasilje, teške tjelesne povrede koje su rezultirale smrću, otmicom i silovanjem.

Interpol je u apelu naveo da je jedna od dvije žene ubijene širom svijeta ubijena od strane partnera ili člana porodice, dok jedna od tri žene i djevojke tokom života dožive nasilje.

"Ovaj apel je podsjetnik na to kako žene i djevojke univerzalno doživljavaju nasilje i zlostavljanje širom svijeta", navodi se i dodaje da su osumnjičeni podvrgnuti Interpolovim crvenim potjernicama, koje od vlasti širom svijeta traže da sprovedu istragu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije