Francuzi na ulicama zbog sve učestalijeg nasilja nad ženama

Anadolija
Francuzi na ulicama zbog sve učestalijeg nasilja nad ženama
Foto: AA / Protesti u Francuskoj

Na hiljade osoba u subotu je u brojnim francuskim gradovima protestovalo protiv nasilja nad ženama koje je sve učestalije u ovoj zemlji.

Građani su se okupili na centralnom trgu Opera u Parizu odakle su održali protestnu šetnju do trga Place de la Nation. Okupljeni su tom prilikom poručili da je potrebno donijeti hitne mjere kako bi se spriječilo fizičko i seksualno nasilje nad ženama.

Skrenuli su pažnju na sve učestalije slučajeve nasilja u porodici koje nerijetko rezultira i smrtnim ishodom ženskih osoba.

Od jula u Sarajevu 5 ubijenih žena, 2 ranjene - ubili su ih njihovi "najbliži"

Samo u ovoj godini nekoliko puta stupce crne hronike ispunile su vijesti o ubistvima ili pokušajima ubistava u kojima su žrtve žene. Irma, Sanela, Sumejja... imena su žena kojih više nema, koje su život tragično izgubile od bivših partnera, a kao motiv ubistva navode se zločini iz strasti i ljubomore.

Prema podacima udruženja građana Occurence, na protestima u Parizu je učestvovalo oko 49 hiljada osoba, a skup je podržalo čak 70 nevladinih organizacija, pokreta, udruženja i sindikata.

Slični protesti su održani i u drugim gradovima, uključujući Lille, Bordeaux, Toulouse i Strasbourg.

Francuska ima jednu od najviših stopa nasilja u porodici u Europskoj uniji, dijelom i zbog loše reakcije policije na izvještaje o zlostavljanju.

Aktivisti tvrde da je samo ove godine u Francuskoj 130 žena preminulo od posljedica nasilja u porodici, što je otprilike jedan smrtni slučaj na svaka dva ili tri dana.

Zidovi zgrada u francuskim gradovima oblijepljeni su plakatima sa imenima preminulih žrtava porodičnog nasilja. Stotine ljudi mirno je šetalo gradskim ulicama nakon svakog novog smrtnog slučaja.

Vlada Francuske će u ponedjeljak objaviti nove mjere za borbu protiv nasilja u porodici. Očekuje se da će mjere obuhvatiti oduzimanje vatrenog oružja od osoba osumnjičenih za nasilje u porodici i dati prednost policijskoj obuci na tom polju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije