Neobičan prizor / Indija: Tokom izgradnje sela pronađen ćup pun zlata

14. 04. 2021. u 12:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 15

Nove nekretnine u konstantno rastućim gradovima u Indiji imaju ogromnu vrijednost, ali nikada toliko veliku kao kada izgradnja dovede do otkrića zakopanog blaga. Ipak, vlasnik zemljišta na kojem je nedavno otkopan ćup sa zlatnim predmetima ne može da se raduje jer sve pripada državi.

Parcela, koju je građevinsko preduzeće prekopavalo uoči izgradnje u selu na jugu Indije, skrivala je posudu sa dragocjenostima među kojima se nalaze zlatni i srebrni ukrasi i drugi predmeti, prenosi Blic.

Blago je otkriveno u četvrtak, u selu Pembarti u indijskoj državi Telangani, kada su radnici naišli na metalni lonac dok su kopali i pravili prostor za temelj građevine.

Neobičan prizor zbunio je radnike i izazvao histeriju među mještanima koji su počeli da se okupljaju na parceli u vlasništvu građevinskog preduzimača Metua Narsime.

Mještani, koji veruju da su ukrasi darovi boginji u hramu koji je u prošlosti postojao na tom mjestu, počeli su da drže molitve, pale štapiće od tamjana i donose cvijeće.

U pronađenom bakarnom loncu bilo je oko 189,8 grama zlata, 1,72 kilograma srebrnih ukrasa, rubin težak 6,5 grama, zajedno sa ostalim antikvitetima.

Lokalne vlasti okruga Jangaon u Telangani preuzele su blago i parcelu proglasile lokalitetom, te zabranile vlasniku zemljišta nastavak radova na izgradnji, to jest da nastavi da kopa do daljeg. Uklanjanje zemlje i kopanje ipak je nastavljeno, ali radi pronalaženja arheološkog blaga.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA