Ilegalno prisluškivani telefoni španskog premijera i ministrice odbrane

0
AA
Ilegalno prisluškivani telefoni španskog premijera i ministrice odbrane
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Vlada Španije saopćila je da su mobilni telefoni španskog premijera Pedra Sancheza i ministrice odbrane Margarite Robles napadnuti i ilegalno prisluškivani špijunskim softverom Pegasus, javlja AA.

“Ovo su izuzetno ozbiljni događaji koji potvrđuju da je bilo napada izvan vladinih agencija i izvan zakona“, rekao je resorni ministar Španije Felix Bolanos.

Bolanos je rekao da je informaciju o napadima potvrdio i španski Nacionalni kriptološki centar, koji nastavlja da istražuje telefone drugih španskih političara.

Schmidt o antiustavnom izbornom zakonu: Nastavit ćemo pažljivo pratiti ovo pitanje

Schmidt o antiustavnom izbornom zakonu: Nastavit ćemo pažljivo pratiti ovo pitanje

Sanchezov telefon napadnut je Pegasusom u dva navrata u maju 2021. godine, a i Roblesova je prisluškivana u junu prošle godine.

Pegasus, koji je razvila izraelska kompanija NSO Group, omogućava hakerima pristup podacima i senzorima ciljanog telefona, uključujući šifrovane poruke, podatke, tekstove, e-poštu, fotografije, kameru i mikrofon.

Izrael taj softver klasifikuje kao oružje i trebalo bi da dozvolu za korištenje imaju samo države, za borbu protiv kriminala.

Bolanos je rekao da je ilegalna upotreba Pegasusa utvrđena u najmanje 20 drugih zemalja. Među žrtvama su političari, novinari i drugi građani.

On je rekao da je pokrenuta istraga o prisluškivanju premijera i ministrice odbrane.

Nedavno je istraživačka institucija Citizen Lab otkrila da su istim softverom prisluškivani i praćeni i telefoni najmanje 63 katalonskih političara.

Citizen Lab je rekao da je španska vlada mogla stajati iza te masovne špijunaže separatista, ali nije mogao potvrditi taj navod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije