Prisluškivanje otkrilo jad Putinovih trupa: Pucaju jedni u druge, kradu, siluju...

5
Radiosarajevo.ba
Prisluškivanje otkrilo jad Putinovih trupa: Pucaju jedni u druge, kradu, siluju...
Foto: Twitter/Ukraine Updates / Ruski vojnici odlaze iz okolice Sumija

Sve je više dokaza potpunog raspada trupa Vladimira Putina. Čak je i NATO savez, inače skroman u procjenama, u srijedu naveo da su Ukrajinci dosad ubili 15 hiljada ruskih vojnika i pritom ranili još najmanje 25 hiljada.

"Ruski avion bacio je bombu na njihovu poziciju. Dezerteri si sami pucaju u noge kako bi se spasili iz rata. Bježe i ostavljaju tenkove, ali se i presvlače u civilnu robu i kradu automobile", navodi RTL u analizi situacije u Ukrajini.

Ukrajinci tvrde da se tek prisluškivanjem radioveza Rusa može otkriti pravi kaos Putinovih brigada. Okreću se jedni protiv drugih, jedan ročnik navodno je nakon teškog poraza iz ljutnje zbog smrti svojih suboraca, pregazio svog zapovjednika, a drugi viče da je ruski avion bacio bombu na rusku poziciju.

Sergej Barbarez se oglasio dok su svi spavali, njegova objava oduševit će bh. navijače

Sergej Barbarez se oglasio dok su svi spavali, njegova objava oduševit će bh. navijače

Bjeloruski medij Nexta piše kako si ruski vojnici namjerno pucaju u noge kako bi izbjegli bojište.

Ukrajinci redovno objavljuju i fotografije Rusa koji su se predali. Neki, nadalje, navodno parkiraju svoje "Z tenkove" pored puteva i bježe u šume ili se presvlače u civilnu robu, kradu automobile i bježe natrag doma. Uz sve to, ipak se događaju brutalni zločini. Da okupatori siluju žene dosad su novinarima obično prepričavale izbjeglice koje su uspjele pobjeći.

Ali ovaj tjedan je i ukrajinsko tužiteljstvo otvorilo prvu službenu istragu protiv ruskog vojnika zbog silovanja.

Predsjednik Volodimir Zelenski kaže: "Događaju se otmice djece. Odvode djecu u kampove u Rusiju. Siluju u okupiranim područjima". Otmica o kojoj Zelenski govori odvila se u Mariupolju iz kojeg je navodno već šest hiljada civila odvedeno u logore u Rusiju gdje im pregledavaju mobitele i dokumente.

A da je to laž, odmah su uzvratili Rusi. Jučer je ruska televizija objavila prizore iz Mariupolja gdje njihova vojska propušta civile. A sjećate se trenutka kad je nakon tri dana rata Putin zapovjedio višu razinu nuklearne pripravnosti. General kojem je to zapovjedio, Sergej Šojgu, nije bio viđen dvije sedmice što je dodatno rasplamsalo nagađanja da je ruski predsjednik počeo kažnjavati svoje dužnosnike zbog katastrofalnih gubitaka u ratu.

Ali Šojgu se pojavio na Vijeću sigurnosti. No snimka je čudna, a Šojgu je u civilu.

"Ovo je rat između prošlosti i budućnosti. Između bizarnog staljinističkog pogleda na svijet i onih koji održavaju ponosno gay pride, imaju klubove i demokraciju. Pogodite što, pogodite što. Demokracija pobjeđuje", zaključuje poznati britanski novinar John Sweeny.

U tom tonu pobjede, stižu i vijesti da su na istočnom kijevskom frontu krenuli žestoki protunapadi Ukrajinaca i da su odbacili ruske trupe barem deset kilometara unatrag. Doduše, možda su Rusi jednostavno odustali i otišli...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije